Psihiatrul este medicul care s-a specializat dupa terminarea facultatii de medicina, prin parcurgerea rezidentiatului in psihiatrie. Este o persoana calificata care evalueaza, stabileste un diagnostic si un tratament medicamentos, urmareste evolutia simptomelor si ofera consiliere psihiatrica. Psihiatria se adreseaza preponderent persoanelor care sufera de tulburari psihice, initiand actiuni precum prevenirea, diagnosticul si tratamentul medicamentos al acestora.
Psihologul este absolventul unei facultati de psihologie, care ulterior obtine acreditare din partea colegiului profesionl in una sau mai multe ramuri: psihologie educationala, psihologia muncii, psihologie clinica, psihologie pentru aparare, fiecare dintre acestea avand trepte specifice de specializare. Un psiholog nu are dreptul de a prescrie medicamente, cu exceptia cazului in care el este si psihiatru, sau de a stabili diagnostice.
Psihoterapeutul sau consilierul este profesionistul cu formare socio-umana ce parcurge cursuri postuniversitare specifice, in urma carora e abilitat sa evalueze si sa faca interventii psihologice. Psihoterapia si consilierea se bazeaza si pe relatia suportiva intre terapeut si client, pe tehnici care implica comunicarea verbala si non-verbala, nu pe medicatie. Psihoterapia abordeaza si tulburari psihice, dar numai din perspectiva factorilor psihologici implicati in acestea si numai in prezenta medicatiei prescrise de un psihiatru.
Autor: Alexandra Rachisan