Prima sedinta este destinata construirii unei relatii intre client si terapeut, astfel incat fiecare sa se simta liber sa exprime ceea ce doreste. Terapeutul invita clientul sa ii vorbeasca despre motivele care l-au adus la cabinet, despre lucrurile pe care acesta doreste sa le schimbe sau sa le dezvolte in viata sa.
Aceast prim contact este si momentul in care cei doi participanti la relatia terapeutica stabilesc compatibilitatea dintre ei in vederea continuarii procesului. Se poate intampla ca solicitarile clientului sa fie nerealiste sau terapeutul sa considere ca aceste doleante ii depasesc limitele de competenta. Daca terapeutul considera ca o alta forma de terapie si un alt gen de terapeut il pot ajuta mai bine pe client, el ii va comunica acest lucru in mod deschis si eventual ii va recomanda o alta persoana sau o alta forma de terapie mai potrivite.
In momentul in care terapeutul si clientul au decis ca vor lucra impreuna, urmeaza stabilirea de comun acord a obiectivelor procesului la care vor contribui cei doi. Specialistul pune la dispozitia clientului cunostintele, competentele, experienta sa profesionala, in timp ce clientul isi activeaza motivatia pentru a depasi obstacolele.
La finalul sedintei cei doi stabilesc un cadru confortabil de lucru, care presupune fixarea orarului, a frecventei sedintelor, a tarifului pentru terapie si a frecventei cu care se face plata sedintelor. In masura posibilitatilor ziua si ora sedintei vor fi mentinute pe parcursul intregii terapii.
Autor: Alexandra Rachisan