Tulburarea bipolara este un subiect medical sensibil si provocator, atat pentru pacient, cat si pentu psihiatru, psihoterapeut sau psiholog Bucuresti Sector 5. Asa cum observa orice psiholog trauma unui astfel de diagnostic este insotita de teama necunoasterii. Ca psihoterapeut Bucuresti imi propun sa clarific acest concept, aratand in acest articol care este definitia tulburarii bipolare, precum si criteriile de diagnostic utilizare pentru episoadele maniacal, hipomaniacal si depresiv major.
Definirea tulburarii bipolare pentru un psiholog Bucuresti Sector 5
Tulburarea bipolara este o afectiune caracterizata de schimbari intense de dispozitie, energie si activitate, asa cum este vizibil pentru orice psiholog clinician. Persoanele cu tulburare bipolara experimenteaza episoade de manie sau hipomanie, caracterizate de o stare de excitatie intensa, de euforie sau de iritare si impulsivitate, insotite de un nivel crescut de energie si activitate. Aceste episoade alterneaza cu episoade de depresie, caracterizate de o stare profunda de tristete, de lipsa de motivatie si de energie, de probleme de concentrare si de insomnie.
Tulburarea bipolara poate avea un impact semnificativ asupra vietii individului afectat, afectand relatiile personale, performanta la locul de munca si calitatea vietii. Este o afectiune cronica, dar poate fi gestionata eficient cu ajutorul unui psiholog sau psihoterapeut, care poate include terapie psihologica, medicatie si alte forme de suport intr-un plan coerent de tratament.
Criterii de diagnostic prezentate de psihoterapeut Bucuresti Sector 5
Pentru a stabili diagnosticul de tulburare bipolara I (cea mai grava forma) este necesar sa fie observate de psihoterapeut urmatoarele criterii pentru episodul maniacal, episodul hipomaniacal si episodul depresiv major. Episodul manical poate fi precedat sau urmat de episoade hipomaniacale sau depresive majore. Pentru stabilirea diagnosticului de tulburare bipolara I este necesara prezenta a cel putin unui episod maniacal pe parcursul vietii.
Episodul maniacal
Conform DSM-V, nucleul tulburarii bipolare este episodul maniacal, care poate fi descris de psiholog astfel:
A. O perioada bine delimitata, caracterizata prin dispozitie anormal si persistent euforica, expansiva sau iritabila, precum si prin activitate directionata catre un obiectiv sau energie anormal sau persistent crescuta, cu durata de cel putin o saptamana si prezenta cea mai mare parte a zilei, aproape zilnic (sau cu orice durata daca este necesara spitalizarea).
B. Pe durata alterarii dispozitiei si a cresterii energiei sau activitatii, minim trei (sau mai multe) din urmatoarele simptome (sau minim patru daca dispozitia este doar iritabila) sunt prezente la un nivel semnificativ si reprezinta o modificare importanta fata de comportamentul obisnuit:
1. Respect de sine exagerat sau sentiment de grandoare.
2. Scaderea nevoii de somn (individul se simte odihnit dupa doar 3 ore de somn).
3. Mai vorbaret decat de obicei, sau presiunea de a vorbi.
4. Fuga de idei sau sentimentul subiectiv de accelerare a gandirii.
5. Distractibilitate (atentia este cu usurinta captata de stimuli externi neimportanti sau irelevanti), raportata de pacient sau observata de psiholog Bucuresti Sector 5.
6. Cresterea activitatii directionate catre un obiectiv sau agitatie psihomotorie (activitate involuntara lipsita de scop).
7. Implicare excesiva in activitati cu potential ridicat de a conduce la consecinte neplacute (angajarea in distractii foarte costisitoare, comportament sexual necuviincios sau investitii nechibzuite in afaceri).
C. Alterarea dispozitiei este suficient de severa pentru a provoca deteriorare semnificativa in functionarea sociala sau profesionala sau pentru a necesita spitalizare, cu scopul de a impiedica individul sa-si provoace auto-vatamare sau vatamarea altora, sau sunt prezente elemente psihotice.
D. Acest episod nu poate fi atribuit efectelor fiziologice ale unei substante (un drog, un medicament, alt tratament) sau unei alte afectiuni medicale.
Psihoterapeut / Psiholog Bucuresti Sector 5
Daca informatiile citite in acest articol v-au starnit curiozitatea, v-au inspirat sa schimbati ceva, v-au stimulat sa dezvoltati o parte din voi, v-au provocat sa clarificati un aspect despre propria persoana, va invit sa faceti o programare la Psyra, cabinet individual de psihologie situat in sector 5 Bucuresti, pentru a beneficia de asistenta unui psiholog / psihoterapeut / logoped / consilier vocational. Pentru detalii suplimentare consultati pagina de Servicii.
Episodul hipomaniacal
Episoadele hipomaniacale sunt frecvente in tulburarea bipolara I dar nu sunt obligatorii pentru diagnosticul acestei tulburari.
A. O perioada bine delimitata, caracterizata prin dispozitie anormal si persistent euforica, expansiva sau iritabila, precum si prin activitate directionata catre un obiectiv sau energie anormal sau persistent crescuta, care dureaza cel putin patru zile consecutiv si este prezenta cea mai mare parte a zilei, aproape zilnic.
B. Pe durata alterarii dispozitiei si a cresterii energiei sau activitatii, minim trei (sau mai multe) din urmatoarele simptome (minim patru daca dispozitia este doar iritabila) au persistat, reprezinta o modificare importanta fata de comportamentul obisnuit si sunt prezente la un nivel semnificativ:
1. Respect de sine exagerat sau sentiment de grandoare.
2. Scaderea nevoii de somn (individul se simte odihnit dupa doar 3 ore de somn).
3. Mai vorbaret decat de obicei, sau presiunea de a vorbi.
4. Fuga de idei sau sentimentul subiectiv de accelerare a gandirii.
5. Distractibilitate (atentia este cu usurinta captata de stimuli externi neimportanti sau irelevanti), raportata de pacient sau observata de psihoteraapeut Bucuresti Sector 5.
6. Cresterea activitatii directionate catre un obiectiv sau agitatie psihomotorie.
7. Implicarea excesiva in activitati cu potential ridicat de a conduce la consecinte neplacute (angajarea in distractii foarte costisitoare, comportament sexual necuviincios sau investitii nechibzuite in afaceri).
C. Episodul se asociaza cu o modificare observata de psiholog fara echivoc a functionarii, care nu este caracteristica individului atunci cand nu este simptomatic.
D. Alterarea dispozitiei si modificarea functionarii sunt observate de psihoterapeut.
E. Episodul nu este suficient de sever pentru a cauza un deficit marcat al functionarii sociale si profesionale sau pentru a necesita spitalizare. Daca sunt prezente elemente psihotice episodul este, prin definitie, maniacal. F. Episodul nu poate fi atribuit efectelor fiziologice ale unei substante (un drog de abuz, un medicament, un alt tratament).
Episodul depresiv major
Episoadele depresive majore sunt frecvente in tulburarea bipolara I dar nu sunt obligatorii pentru a stabili acest diagnostic.
A. Cinci (sau mai multe) din urmatoarele simptome au fost prezente pe parcursul aceleiasi perioade de doua saptamani si reprezinta o modificare fata de nivelul de functionare anterior; cel putin unul din simptome este fie (1) dispozitie depresiva, fie (2) pierderea interesului si placerii.
1. Dispozitie depresiva cea mai mare parte a zilei, aproape zilnic, fie raportata subiectiv de individ (sentimente de tristete, vid interior sau lipsa de speranta), fie observata de psiholog (plans facil). Un psiholog de copii stie ca la cei mici si la adolescenti se poate manifesta prin dispozitie iritabila.
2. Diminuarea marcata a interesului si placerii pentru toate sau aproape toate activitatile, cea mai mare parte a zilei, aproape zilnic (fie declarata subiectiv de individ, fie observata de psiholog Bucuresti Sector 5).
3. Scadere semnificativa in greutate fara a urma o dieta sau crestere in greutate (modificarea cu peste 5% a greutatii corporale in decurs de o luna), ori scaderea sau cresterea apetitului aproape zilnic. Un psiholog copii noteaza ca se manifesta prin faptul ca cei mici nu ating greutatea asteptata.
4. Insomnie sau hipersomnie aproape zilnic.
5. Agitatie sau lentoare psihomotorie aproape zilnic (observata de psihoterapeut, nu doar senzatia subiectiva de neliniste sau lentoare).
6. Astenie sau pierderea energiei aproape zilnic.
7. Sentimente de inutilitate sau vinovatie exagerata sau inadecvata (care pot atinge un nivel psihotic) aproape zilnic (nu doar auto-reprosul sau sentimentul de vinovatie cu privire la boala).
8. Capacitate diminuata de a gandi sau de a se concentra, sau indecizie, aproape zilnic (fie declarata subiectiv de individ, fie observata de psiholog / psihoterapeut).
9. Ganduri recurente de moarte (nu doar teama de a muri), ideatie suicidara recurenta fara un plan clar sau tentativa de suicid ori planificarea unui suicid.
B. Simptomele cauzeaza disconfort semnificativ clinic sau deficit in domeniile social, profesional si in alte arii importante de functionare.
C. Episodul nu poate fi atribuit efectelor fiziologice ale unei substante sau altei afectiuni medicale.
Episod depresiv major (EDM) sau raspuns la trauma semnificativa?
Raspunsul la o trauma sau pierdere importanta (doliu, colaps financiar, pierderi in urma unor dezastre naturale, o afectiune medicala sau o dizabilitate severa) poate cuprinde: sentimentul de tristete profunda, ruminatii cu privire la pierdere, insomnii, scaderea apetitului si pierdere in greutate, simptome care apartin si criteriilor EDM, putand semana cu un episod depresiv. Desi astfel de simptome sunt firesti sau pot fi considerate de psiholog adecvate pentru pierderea suferita, trebuie avuta in vedere si prezenta unui episod depresiv major pe langa raspunsul normal la o trauma semnificativa. Aceasta decizie implica inevitabil exercitarea judecatii unui psiholog, psihoterapeut sau psihiatru bazata pe istoricul individului si pe normele culturale de exprimare a suferintei in contextul acelei pierderi.
Pentru a diferentia reactia de doliu de un episod depresiv major (EDM) trebuie retinut ca in reactia de doliu afectul este dominant de sentimentul de vid interior si pierdere, in timp ce EDM se caracterizeaza prin dispozitie depresiva si incapacitate de a simti bucuria sau placerea.
- Disforia din reactia de doliu scade adesea in intensitate in decurs de zile sau saptamani si se manifesta in valuri, asa-numitele spasme de doliu.
- Aceste spasme de doliu au tendinta sa se asocieze cu ganduri sau amintiri legate de cel disparut. Dispozitia depresiva din EDM este mai persistenta si nu se asociaza cu ganduri sau preocupari particulare.
- Durerea din reactia de doliu poate fi insotita de emotii pozitive si umor, care nu sunt caracteristice pentru episodul depresiv major, asociat de regula cu nefericire si suferinta omniprezente.
- Continutul gandurilor din reactia de doliu se caracterizeaza, in general, prin preocupari privind amintiri legate de persoana decedata si nu prin auto-critica si ruminatiile pesimiste din EDM.
- In reactia de doliu, respectul de sine este de obicei pastrat, in timp ce in EDM sentimentele de inutilitate si dezgust fata de sine sunt specifice.
- Daca in reactia de doliu sunt prezente idei defavorabile despre sine acestea implica, in mod tipic, anumite dezamagiri provocate celui decedat (faptul ca nu l-a vizitat destul de des, ca nu i-a spus cat de mult l-a iubit).
- Daca o persoana vaduva se gandeste la moarte si la dorinta de a muri, aceste ganduri sunt concentrate asupra celui disparut si a posibilitatii de a-l „reintalni”, in timp ce in episodul depresiv major astfel de ganduri sunt centrate asupra sinuciderii din cauza sentimentelor de inutilitate, a perceptiei ca nu merita sa traiasca, sau din cauza incapacitatii de a face fata suferintei induse de depresie.
Psiholog / Psihoterapeut Bucuresti Sector 5
Daca informatiile citite in acest articol v-au starnit curiozitatea, v-au inspirat sa schimbati ceva, v-au stimulat sa dezvoltati o parte din voi, v-au provocat sa clarificati un aspect despre propria persoana, va invit sa faceti o programare la Psyra, cabinet individual de psihologie situat in sector 5 Bucuresti, pentru a beneficia de asistenta unui psiholog / psihoterapeut / logoped / consilier vocational. Pentru mai multe comentarii vizitati contul de LinkedIn.