Psihoterapeut, logoped, consilier, psiholog in sector 5 Bucuresti. Cabinet de psihologie clinica adulti, copii pentru dezvoltare personala.

Psihoterapeut Bucuresti Sector 5 – Tulburarea bipolara II

Tulburarea bipolara II este identificata de un psihoterapeut Bucuresti Sector 5 sau orice alt profesionist in sanatatea mintala daca sunt indeplinite urmatoarele criterii:

A.           Au fost indeplinite criteriile pentru cel putin un episod hipomaniacal si cel putin un episod depresiv major.

B.           Nu a existat niciodata un episod maniacal.

C.           Aparitia episoadelor hipomaniacal si depresiv major nu poate fi mai bine explicata de un psiholog Bucuresti Sector 5 prin tulburarea schizoafectiva, schizofrenie, tulburarea schizofreniforma, tulburarea deliranta sau alte tulburari specificate sau nespecificate din spectrul schizofreniei si alte tulburari psihotice.

D.          Simptomele de depresie sau caracterul imprevizibil dat de alternarea frecventa a perioadelor de depresie si manie cauzeaza disconfort semnificativ clinic si deficit in domeniile social, profesional si in alte arii importante de functionare.

In ciuda diferentelor substantiale in ceea ce priveste durata si severitatea dintre un episod maniacal si hipomaniacal, tulburarea bipolara II un bun psihoterapeut Bucuresti Sector 5 considera ca nu reprezinta o forma „mai usoara” de tulburare bipolara I. Comparativ cu indivizii cu tulburare bipolara I, cei cu tulburare bipolara II prezinta un caracter cronic mai sever al bolii si petrec, in medie, mai mult timp in faza depresiva a tulburarii, care poate fi severa si/sau creeaza dizabilitate. Simptomele depresive care apar concomitent cu un episod hipomaniacal sau simptomele hipomaniacale care se manifesta odata cu un episod depresiv sunt frecvente la indivizii cu tulburare bipolara II si sunt deosebit de des intalnite la femei, in special hipomania cu elemente mixte. Indivizii care prezinta hipomanie cu elemente mixte nu isi definesc simptomele ca hipomanie, ci le resimt mai curand ca depresie cu energie crescuta sau iritabilitate, aspectul hipomaniacal fiind identificat mai frecvent in urma interactiunii cu un psiholog Bucuresti Sector 5.

Psiholog Bucuresti Sector 5 – Criterii de diagnostic

Pentru ca un psiholog Bucuresti Sector 5 sastabileasca diagnosticul de tulburare bipolara II este necesar sa fie indeplinite urmatoarele criterii de diagnostic pentru un episod actual sau anterior hipomaniacal si urmatoarele criterii pentru un episod actual sau anterior depresiv major:

1. Episod hipomaniacal

A.           O perioada bine delimitata, caracterizata prin dispozitie anormal si persistent euforica, expansiva sau iritabila si printr-un nivel de activitate si energie anormal si persistent crescut, cu durata de cel putin 4 zile consecutive si prezente cea mai mare parte a zilei, aproape zilnic.

B.           Pe durata alterarii dispozitiei si a cresterii energiei sau activitatii, trei (sau mai multe) din urmatoarele simptome (patru daca dispozitia este doar iritabila) au persistat, reprezinta o modificare importanta fata de comportamentul obisnuit si sunt prezente la un nivel semnificativ:

1.           Respect de sine exagerat sau sentiment de grandoare.

2.           Scaderea nevoii de somn (individul se simte odihnit dupa doar 3 ore de somn).

3.           Individul este mai vorbaret decat de obicei sau prezinta presiunea de a vorbi.

4.           Fuga de idei sau sentimentul subiectiv de accelerare a gandirii.

5.           Distractibilitate (atentia este cu usurinta captata de stimuli externi neimportanti sau irelevanti), raportata de pacient sau observata de un psihoterpeut Bucuresti Sector 5.

6.           Cresterea activitatii directionate catre un obiectiv (fie sociala, la lucru sau scoala, fie sexuala) sau agitatie psihomotorie.

7.           Implicarea excesiva in activitati cu potential ridicat de a conduce la consecinte neplacute (angajarea in distractii foarte costisitoare, comportament sexual necuviincios sau investitii nechibzuite in afaceri).

C.           Episodul se asociaza cu o modificare fara echivoc a functionarii, care nu este caracteristica individului atunci cand nu este simptomatic.

D.          Alterarea dispozitiei si modificarea functionarii sunt observate de anturajsau de un psiholog Bucuresti Sector 5.

E.           Episodul nu este suficient de sever pentru a cauza un deficit marcat al functionarii sociale si profesionale sau pentru a necesita spitalizare. Daca sunt prezente elemente psihotice, episodul este, prin definitie, manical.

F.           Episodul nu poate fi atribuit efectelor fiziologice ale unei substante (un drog de abuz, un medicament, un alt tratament).

2. Episodul depresiv major

A.           Cinci (sau mai multe) din urmatoarele simptome au fost prezente pe parcursul aceleiasi perioade de 2 saptamani si reprezinta o modificare fata de nivelul de functionare anterior; cel putin unul dintre simptome este fie (1) dispozitie depresiva, fie (2) pierderea interesului si placerii.

1.           Dispozitie depresiva cea mai mare parte a zilei, aproape zilnic, fie raportata subiectiv de individ (sentimente de tristete, vid interior sau lipsa de speranta), fie observata de anturaj sau de un psihoterapeut Bucuresti Sector 5 (plans facil).

2.           Diminuarea marcata a interesului si placerii pentru toate sau aproape toate activitatile, cea mai mare parte a zilei, aproape zilnic (fie declarata subiectiv de individ, fie observata de anturaj sau de un psiholog / psihoterapeut).

3.           Scadere semnificativa in greutate fara a urma o dieta sau crestere in greutate (modificarea cu peste 5% a greutatii corporale in decurs de o luna), ori scaderea sau cresterea apetitului, aproape zilnic.

4.           Insomnie sau hipersomnie aproape zilnic.

5.           Agitatie sau lentoare psihomotorie aproape zilnic (observata de anturaj sau de un psiholog Bucuresti Sector 5; nu doar senzatia subiectiva de neliniste sau lentoare).

6.           Astenie sau pierderea energiei, aproape zilnic.

7.           Sentimente de inutilitate sau de vinovatie exagerate sau inadecvate (care pot atinge un nivel psihotic) aproape zilnic (nu doar auto-reprosul sau sentimentul de vinovatie cu privire la boala).

8.           Capacitate diminuata de a gandi sau a se concentra sau indecizie aproape zilnic (fie declarata subiectiv de individ, fie observata de anturaj sau de un psihoterapeut).

9.           Ganduri recurente de moarte (nu doar teama de a muri), ideatie suicidara recurenta fara un plan particular sau tentativa de suicid ori planificarea unui suicid.

B            Simptomele cauzeaza disconfort semnificativ clinic sau deficit in domeniile social, profesional si in alte arii importante de functionare.

C            Episodul nu poate fi atribuit efectelor fiziologice ale unei substante sau altei afectiuni medicale.

Psihoterapeut Bucuresti Sector 5 – Specificatori

Pentru ca diagnosticul sa fie considerat complet, psihoterapeut Bucuresti Sector 5 considera ca este important sa se specifice daca tulburarea apare:

  • Cu disconfort anxios
  • Cu elemente mixte
  • Cu ciclicitate rapida
  • Cu elemente psihotice congruente cu dispozitia
  • Cu elemente psihotice incongruente cu dispozitia
  • Cu catatonie
  • Cu debut peripartum
  • Cu tipar sezonier: Se aplica doar tiparului episoadelor depresive majore. A se specifica evolutia, daca actual nu sunt indeplinite criteriile complete pentru un episod afectiv:
    • in remisiune partiala
    • in remisiune completa 
  • Si se specifica severitatea, daca actual sunt indeplinite criteriile complete pentru un episod afectiv: Usor / Moderat / Seve

Psiholog Bucuresti Sector 5 – Elemente de diagnostic

Tulburarea bipolara II se caracterizeaza printr-o evolutie clinica reprezentata de episoade afective recurente care cuprind unul sau mai multe episoade depresive majore si cel putin un episod hipomaniacal, asa cum remarca un psiholog Bucuresti Sector 5. Episodul depresiv major trebuie sa dureze cel putin 2 saptamani, iar cel hipomaniacal cel putin 4 zile, pentru a fi indeplinite criteriile de diagnostic. Pe parcursul episodului/episoadelor afective, numarul cerut de simptome trebuie sa fie prezente cea mai mare parte a zilei, aproape zilnic, si sa reprezinte o schimbare semnificativa fata de comportamentul si functionarea obisnuita. Prezenta unui episod maniacal pe parcursul evolutiei bolii exclude diagnosticul de tulburare bipolara II. Episoadele tulburarii depresive induse de substante sau medicamente sau ale tulburarii bipolare induse de substante sau medicamente si tulburari inrudite (care reprezinta efectele fiziologice ale unui medicament, ale altor tipuri de tratament somatic pentru depresie, ale unor droguri de abuz sau expunere la substante toxice) sau ale tulburarii depresive si tulburarilor inrudite secundare unei afectiuni medicale sau ale tulburarii bipolare si tulburarilor inrudite secundare unei afectiuni medicale nu sunt sugestive pentru diagnosticul de tulburare bipolara II, cu exceptia cazului in care persista si dupa ce efectele fiziologice ale tratamentului sau substantei au disparut si indeplinesc, dupa aceea, criteriul privind durata episodului.

In plus, episoadele nu pot fi interpretate de un psihoterapeut Bucuresti Sector 5 mai degraba ca tulburare schizoafectiva si nu se suprapun peste schizofrenie, tulburarea schizofreniforma, tulburarea deliranta sau alte tulburari specificate sau nespecificate din spectrul schizofreniei si alte tulburari psihotice. Episoadele depresive sau fluctuatiile hipomaniacale trebuie sa cauzeze disconfort semnificativ clinic sau deficit in domeniile social, profesional sau in alte arii importante de functionare; cu toate acestea, pentru episoadele hipomaniacale aceasta cerinta nu trebuie indeplinita. Un episod hipomaniacal care provoaca o afectare importanta ar trebui considerat mai curand episod maniacal si, astfel, tulburarea va primi diagnosticul de tulburare bipolara I pentru restul vietii. Episoadele depresive majore recurente sunt deseori mai frecvente si au durata mai lunga decat cele care apar in tulburarea bipolara I.

Indivizii cu tulburare bipolara II se prezinta de obicei Ia un psiholog Bucuresti Sector 5 pe parcursul unui episod depresiv si probabil nu vor acuza de la inceput simptome hipomaniacale. In mod specific, episoadele hipomaniacale nu cauzeaza, prin ele insele, deficit. Acesta provine insa din episoadele depresive majore sau din prezenta unui tipar persistent de modificari impredictibile de dispozitie si din functionarea interpersonala si profesionala fluctuanta si nesigura. Indivizii cu tulburare bipolara II nu privesc, de obicei, episoadele hipomaniacale ca fiind patologice sau dezavantajoase, chiar daca anturajul este ingrijorat de comportamentul inconstant al individului. Informatiile clinice provenite de la alte persoane, cum ar fi prietenii apropiati sau rudele, sunt deseori utile pentru a stabili diagnosticul de tulburare bipolara II.

Episodul hipomanical nu trebuie confundat cu cele cateva zile de eutimie si restabilire a energiei si activitatii care urmeaza dupa remisiunea unui episod depresiv major.

Psihoterapeut Bucuresti Sector 5 – Elemente asociate care sustin diagnosticul

Psihoterapeut Bucuresti Sector 5 observa ca o caracteristica obisnuita a indivizilor cu tulburare bipolara II este impulsivitatea, care poate contribui la tentativele de suicid si tulburarile consumului de substante. Impulsivitatea mai poate proveni dintr-o tulburare de personalitate, tulburare a consumului de substante, tulburare anxioasa, alte tulburari mintale sau afectiuni medicale concomitente. Unii indivizi cu tulburare bipolara prezinta un nivel ridicat de creativitate. Totusi, aceasta ultima relatie poate fi non-liniara; astfel, realizarile creative cele mai importante de-a lungul intregii vieti au fost asociate cu formele mai usoare de tulburare bipolara, iar niveluri mai ridicate de creativitate au fost evidentiate la membrii neafectati ai familiei. Sentimentul placut pe care il are individul fata de acest nivel ridicat al creativitatii pe parcursul episoadelor hipomaniacale contribuie la ambivalenta acestuia fata de solicitarea unui tratament sau submineaza aderenta la tratament.

Psiholog Bucuresti Sector 5 – Prevalenta

Prevalenta observata de un psiholog Bucuresti Sector 5 la 12 luni a tulburarii bipolare II, pe plan international, este de 0,3%. In Statele Unite ale Americii, prevalenta la 12 luni este de 0,8%. Rata prevalentei tulburarii bipolare II la copii este dificil de stabilit. Conform DSM-IV, tulburarile bipolara I, bipolara II si bipolara nespecificata in alta parte au o rata combinata a prevalentei de 1,8% pe esantionale de populatie din S.U.A si din afara sa, cu rate mai mari (de inclusiv 2,7%) la tineri cu varsta peste 12 ani.

Psihoterapeut Bucuresti Sector 5 – Debut si evolutie

Desi tulburarea bipolara II poate debuta in perioada tarzie a adolescentei si la adult, varsta medie de debut este la mijlocul decadei a treia de viata, care este usor mai tarzie decat in tulburarea bipolara I, dar mai devreme comparativ cu tulburarea depresiva majora reiese din informatiile oricarui psihoterapeut Bucuresti Sector 5. Cel mai frecvent boala debuteaza cu un episod depresiv si nu este recunoscuta ca tulburare bipolara II pana cand nu apare un episod hipomaniacal; acest lucru se intampla la aproximativ 12% din indivizii cu diagnosticul initial de tulburare depresiva majora. Tulburarile anxioase, tulburarile consumului de substante sau tulburarile de comportament alimentar pot precede si ele diagnosticul, complicand punerea in evidenta a acestuia, fiind frecvent intalnite in psihoterapie. Multi indivizi prezinta cateva episoade depresive majore inaintea primului episod hipomaniacal recunoscut.

Numarul de episoade pe tot parcursul vietii (atat hipomaniacale cat si depresive majore) are tendinta sa fie mai mare in tulburarea bipolara II decat in tulburarea depresiva majora sau bipolara I. Totusi, in psihologia clinica, se considera ca indivizii cu tulburare bipolara I au, de fapt, o probabilitate mai mare sa prezinte simptome hipomaniacale comparativ cu indivizii cu tulburare bipolara II. Intervalul dintre episoadele afective la indivizii cu tulburare bipolara II are tendinta sa scada cu inaintarea in varsta. Desi episodul hipomaniacal este caracteristica definitorie a tulburarii bipolare II, episoadele depresive sunt mai durabile si creeaza o mai mare dizabilitate in timp. In ciuda predominantei depresiei, odata ce a aparut un episod hipomaniacal, diagnosticul devine cel de tulburare bipolara II si nu va mai reveni niciodata la cel de tulburare depresiva majora.

Aproximativ 5-15% din indivizii cu tulburare bipolara II se prezinta la psiholog Bucuresti Sector 5 cu episoade afective (hipomaniacale si depresive majore) multiple (patru sau mai multe) in ultimele 12 luni. Daca se manifesta acest tipar, va fi notat prin specificatorul „cu ciclicitate rapida”. Prin definitia din psihologie, simptomele psihotice nu apar in episoadele hipomaniacale si par a fi mai putin frecvente in episoadele depresive majore din tulburarea bipolara II decat in cele din tulburarea bipolara I.

Trecerea de la un episod depresiv la unul maniacal sau hipomaniacal (cu sau fara elemente mixte) se poate produce atat spontan cat si in timpul tratamentului pentru depresie sau in cadrul psihoterapiei. Aproximativ 5-15% din indivizii cu tulburare bipolara II vor dezvolta in final un episod maniacal care va schimba diagnosticul in tulburare bipolara I, indiferent de evolutia ulterioara.

La copii, stabilirea acestui diagnostic reprezinta o provocare pentru toti psihologii / psihoterapeutii, in special la cei cu iritabilitate si hiperexcitabilitate non-episodica (lipsesc perioadele bine demarcate de dispozitie modificata). Iritabilitatea non-episodica la copii se asociaza cu un risc crescut, Ia varsta de adult, pentru tulburarile anxioase si depresiva majora dar nu si pentru tulburarea bipolara. Tinerii cu dipozitie persistent iritabila prezinta o rata familiala mai scazuta de tulburare bipolara comparativ cu tinerii care au tulburare bipolara. Pentru a fi stabilit diagnosticul de episod hipomaniacal, simptomele copilului trebuie sa depaseasca ceea ce este de asteptat pentru stadiul de dezvoltare al copilului apartinand unui anumit mediu si unei anumite culturi. Comparativ cu debutul tulburarii bipolare II la adult, debutul in perioada copilariei si adolescentei se poate asocia cu o evolutie mai severa de-a lungul vietii. Rata incidentei la 3 ani a debutului tulburarii bipolare II la adultii peste 60 de ani este de 0,34%. Totusi, diferentierea indivizilor cu tulburare bipolara II la care boala a debutat devreme sau tardiv pare sa nu aiba nicio utilitate clinica.

Psihoterapeut, logoped, consilier, psiholog in sector 5 Bucuresti. Cabinet de psihologie clinica adulti, copii pentru dezvoltare personala.

Psihoterapeut / Psiholog  Bucuresti Sector 5

Daca informatiile citite in acest articol v-au starnit curiozitatea, v-au inspirat sa schimbati ceva, v-au stimulat sa dezvoltati o parte din voi, v-au provocat sa clarificati un aspect despre propria persoana, va invit sa faceti o programare la Psyra, cabinet individual de psihologie situat in sector 5 Bucuresti, pentru a beneficia de asistenta unui psiholog / psihoterapeut / logoped / consilier vocational. Pentru detalii suplimentare consultati pagina de Servicii.

Psiholog Bucuresti Sector 5 – Factori de risc si prognostic

Pentru un psiholog Bucuresti Sector 5 este important sa ia in considerare factorii genetici, fiziologici si cei care influenteaza evolutia.

Factori genetici si fiziologici. Riscul pentru tulburarea bipolara II tinde sa fie mai mare Ia rudele indivizilor cu tulburare bipolara II spre deosebire de indivizii cu tulburare bipolara I sau tulburare depresiva majora. Factorii genetici pot influenta varsta de debut a tulburarilor bipolare.

Factori care modifica evolutia. Un tipar cu ciclicitate rapida este asociat cu un prognostic mai rezervat. Revenirea la nivelul anterior de functionare sociala, la indivizii cu tulburare bipolara II, este mai probabila la indivizii mai tineri si cu depresie mai putin severa, ceea ce sugereaza efectele adverse ale evolutiei prelungite a bolii asupra recuperarii. Nivelul de educatie mai ridicat, numarul mai mic de ani de boala si statutul marital casatorit se asociaza independent cu recuperarea functionala la indivizii cu tulburare bipolara, chiar si dupa ce au fost luate in calcul tipul de diagnostic (I vs. II), simptomele depresive actuale si prezenta comorbiditatilor psihiatrice.

Psihoterapeut Bucuresti Sector 5 – Elemente de diagnostic dependente de gen

Daca in tulburarea bipolara I orice psihoterapeut Bucuresti Sector 5 identifica  ca raportul pe sexe este egal, in tulburarea bipolara II rezultatele sunt contradictorii si depind de esantionul selectat (registre de pacienti, comunitate, clinica) si de tara de origine. Exista putine dovezi sau deloc privind diferenta pe sexe a tulburarii bipolare, in timp ce unele esantioane clinice, dar nu toate, sugereaza ca tulburarea bipolara II este mai frecventa la femei decat la barbati, ceea ce se poate reflecta in diferenta pe sexe privind solicitarea tratamentului si alti factori. Totusi, tiparul de manifestare a bolii si comorbiditatilor pare sa difere in functie de sex, femeile declarand mai frecvent decat barbatii episoade hipomaniacale cu elemente depresive mixte si evolutie cu ciclicitate rapida. Nasterea poate reprezenta factorul declansator al unui episod hipomaniacal si poate sa apara la 10-20% din femeile neinternate, in mod tipic in perioada postpartum timpurie. Diferentierea psihologica a hipomaniei de dispozitia euforica si reducerea somnului, care insotesc in mod normal nasterea unui copil, poate reprezenta o provocare pentru orice psiholog Bucuresti Sector 5. Hipomania postpartum poate anticipa debutul unei depresii care apare la aproximativ jumatate din femeile care resimt „euforie” postpartum. Depistarea corecta a tulburarii bipolare II poate fi utila in stabilirea tratamentului adecvat al depresiei, reducand astfel riscul de suicid si pruncucidere.

Psiholog Bucuresti Sector 5 – Riscul de suicid

Riscul de suicid este ridicat in cazul tulburarii bipolare II, asa cum stie orice psiholog Bucuresti Sector 5. Aproximativ o treime din indivizii cu aceasta tulburare raporteaza un istoric de tentative de suicid de-a lungul vietii. Rata prevalentei tentativelor de suicid de-a lungul vietii pentru tulburarea bipolara I si II pare a fi similara (32,4% si respectiv 36,3%). Totusi, letalitatea tentativelor, definita printr-un raport scazut al tentativelor de suicid fata de cazurile de suicid reusit, poate fi mai mare la indivizii cu tulburare bipolara II comparativ cu cei cu tulburare bipolara I. Psihologii sugereaza ca ar putea exista o asociere intre markerii genetici si riscul crescut pentru comportament suicidar la indivizii cu tulburare bipolara, inclusiv cresterea de 6,5 ori a riscului de suicid la rudele de gradul intai ale probanzilor cu tulburare bipolara II comparativ cu cei care sufera de tulburare bipolara I.

Psihoterapeut Bucuresti Sector 5 – Consecinte functionale ale tulburarii bipolare II

Desi multi indivizi cu tulburare bipolara II revin la nivelul anterior de functionare intre episoadele afective, asa cum observa orice psihoterapeut Bucuresti Sector 5, cel putin 15% continua sa aiba un grad de disfunctie inter-episodica, iar 20% trec direct intr-un alt episod afectiv, fara recuperare inter-episodica. Recuperarea functionala ramane substantial in urma recuperarii dupa simptomele tulburarii bipolare II, in special in ceea ce priveste recuperarea profesionala, conducand la un statut socio¬economic mai redus comparativ cu indivizii din populatia generala cu acelasi nivel de educatie. Indivizii cu tulburare bipolara II au performante mai slabe la testele psihologice cognitive comparativ cu indivizii sanatosi si, cu exceptia fluentei mnezice si semantice, prezinta un deficit cognitiv similar cu indivizii suferind de tulburare bipolara I. Deficitele cognitive asociate cu tulburarea bipolara II pot contribui la problemele profesionale. La indivizii cu tulburare bipolara, perioadele prelungite fara loc de munca se asociaza cu mai multe episoade depresive, varsta mai inaintata, frecventa crescuta a tulburarii de panica actuale si istoric de tulburare a consumului de alcool.

Psiholog Bucuresti Sector 5 – Diagnostic diferential

Preocuparea de a identifica cel mai potrivit diagnostic conduce orice psiholog Bucuresti Sector 5 sa observe atent diferentele fata de celelalte tulburari.

Tulburarea depresiva majora. Probabil cea mai mare provocare privind diagnosticul diferential este tulburarea depresiva majora, care poate fi insotita de simptome hipomaniacale sau maniacale care nu indeplinesc criteriile complete (fie mai putine simptome, fie o durata mai scurta decat cele cerute pentru un episod hipomaniacal). Trebuie luat in considerare in special in evaluarea indivizilor cu simptome de iritabilitate care se pot asocia fie cu tulburarea depresiva majora, fie cu tulburarea bipolara II.

Tulburarea ciclotimica. In tulburarea ciclotimica sunt prezente numeroase perioade cu simptome hipomaniacale si altele cu simptome depresive care nu indeplinesc criteriile de simptome sau durata pentru un episod depresiv major. Tulburarea bipolara II se deosebeste de tulburarea ciclotimica prin prezenta unuia sau mai multor episoade depresive majore. Daca dupa primii 2 ani de evolutie a tulburarii ciclotimice apare un episod depresiv major, se va adauga diagnosticul de tulburare bipolara II.

Tulburarile din spectrul schizofreniei si alte tulburari psihotice inrudite. Tulburarea bipolara II trebuie diferentiata de tulburarile psihotice (tulburarea schizoafectiva, schizofrenia si tulburarea deliranta). Schizofrenia, tulburarea schizoafectiva si tulburarea deliranta se caracterizeaza prin perioade cu simptome psihotice care apar in absenta simptomelor afective evidente. Alte elemente ajutatoare sunt simptomele de insotire, evolutia anterioara si istoricul familial.

Tulburarea de panica si alte tulburari anxioase. Tulburarile anxioase trebuie avute in vedere in diagnosticul diferential si pot fi deseori prezente ca tulburari comorbide.

Tulburarile consumului de substante. Tulburarile consumului de substante sunt incluse in diagnosticul diferential.

Tulburarea cu deficit de atentie/hiperactivitate. Tulburarea cu deficit de atentie/ hiperactivitate (ADHD) poate fi diagnosticata eronat ca tulburare bipolara II, in special la adolescenti si copii. Multe simptome apartinand ADHD cum ar fi vorbirea rapida, fuga de idei, distractibilitatea si nevoia redusa de somn se suprapun peste simptomele hipomaniacale. Atribuirea dubla a simptomelor, atat ADHD cat si tulburarii bipolare II, poate fi evitata daca medicul clarifica daca simptomele reprezinta un episod distinct si daca este prezenta o crestere considerabila fata de nivelul de baza, necesara pentru diagnosticul de tulburare bipolara II.

Tulburarile de personalitate. Aceleasi consideratii valabile pentru ADHD se aplica si in evaluarea indivizilor pentru o tulburare de personalitate de tipul tulburarii de personalitate borderline, deoarece labilitatea afectiva si impulsivitatea sunt comune atat pentru tulburarea de personalitate cat si pentru tulburarea bipolara II. Pentru a stabili diagnosticul de tulburare bipolara II este necesar ca simptomele sa reprezinte un episod distinct si sa fie prezenta o crestere semnificativa fata de nivelul anterior. Nu se va stabili diagnosticul de tulburare de personalitate pe parcursul unui episod afectiv netratat, cu exceptia cazului in care istoricul sustine prezenta unei tulburari de personalitate.

Alte tulburari bipolare. Tulburarea bipolara II trebuie diferentiata de tulburarea bipolara I prin investigarea prezentei in trecut a unor episoade de manie, dar si de alte tulburari bipolare specificate si nespecificate si tulburari inrudite prin confirmarea prezentei unui sindrom hipomaniacal si depresiv complet.

Psihoterapeut Bucuresti Sector 5 – Comorbiditati

Tulburarea bipolara II este mai frecvent asociata decat neasociata cu una sau mai multe tulburari mintale concomitente, tulburarile anxioase fiind cel mai des intalnite de orice psihoterapeut Bucuresti Sector 5. Aproximativ 60% din indivizii cu tulburare bipolara II prezinta trei sau mai multe tulburari mintale comorbide; 75% au o tulburare anxioasa; iar 37% prezinta o tulburare a consumului de substante. Copiii si adolescentii cu tulburare bipolara II au o rata mai mare de tulburari anxioase asociate comparativ cu cei cu tulburare bipolara I, iar tulburarea anxioasa precede, de cele mai multe ori, tulburarea bipolara. Tulburarile anxioase si cele ale consumului de substante apar cu o frecventa mai mare la indivizii cu tulburare bipolara II comparativ cu populatia generala. Aproximativ 14% din indivizii cu tulburare bipolara II prezinta cel putin o tulburare de comportament alimentar de-a lungul vietii, tulburarea de alimentatie compulsiva fiind mai frecventa decat bulimia nervoasa si anorexia nervoasa.

Aceste tulburari comorbide frecvente nu par sa urmeze o evolutie a bolii cu adevarat independenta de cea a tulburarii bipolare, ci prezinta o asociere stransa cu starile afective. De exemplu, tulburarile anxioase si de comportament alimentar tind, mai curand, sa apara concomitent cu simptomele depresive, iar tulburarile consumului de substante se asociaza moderat cu simptomele maniacale.

Psihoterapeut, logoped, consilier, psiholog in sector 5 Bucuresti. Cabinet de psihologie clinica adulti, copii pentru dezvoltare personala.

Psiholog / Psihoterapeut Bucuresti Sector 5

Daca informatiile citite in acest articol v-au starnit curiozitatea, v-au inspirat sa schimbati ceva, v-au stimulat sa dezvoltati o parte din voi, v-au provocat sa clarificati un aspect despre propria persoana, va invit sa faceti o programare la Psyra, cabinet individual de psihologie situat in sector 5 Bucuresti, pentru a beneficia de asistenta unui psiholog / psihoterapeut / logoped / consilier vocational. Pentru mai multe comentarii vizitati contul de LinkedIn.

Psihoterapeut, logoped, consilier in sector 5 Bucuresti. Cabinet de psihologie clinica adulti, copii pentru dezvoltare personala.
*Adresa dvs. de email nu va fi afisata pe site.
Psihoterapeut, logoped, consilier in sector 5 Bucuresti. Cabinet de psihologie clinica adulti, copii pentru dezvoltare personala.
Psihoterapeut, logoped, consilier in sector 5 Bucuresti. Cabinet de psihologie clinica adulti, copii pentru dezvoltare personala.
*Adresa dvs. de email nu va fi afisata pe site.
Psihoterapeut, logoped, consilier in sector 5 Bucuresti. Cabinet de psihologie clinica adulti, copii pentru dezvoltare personala.

Fa-ti o programare!

Apeleaza 0723654392 sau scrie un email la adresa psyra.ro@gmail.com pentru a rezerva data si ora sedintei.

Formular de contact