Una dintre cele mai frecvente acuze intalnite ca psiholog Bucuresti Sector 5 in sedinta initiala cu clientii este acea de Burnout. Acest articol isi propune sa defineasca, sa clarifice, sa enumere cauzele, simptomele si modalitaatile de ameliorare ale acestei tulburari, asa cum se regasesc in practica de psihoterapeut Bucuresti Sector 5.
Psihoterapeut Bucuresti Sector 5 – Ce inseamna burnout
Termenul de „burnout” a fost mentionat pentru prima data in anii ’70, de catre psihologul american Herbert Freudenberge si a intrat rapid in vocabularul oricarui psihoterapeut Bucuresti Sector 5. Acesta definea burnout-ul ca fiind o afectiune complexa, ce apare ca urmare a stresului excesiv acumulat pe termen lung, fiind asociat cu epuizarea fizica, mentala si emotionala severa, acuze cu care m-am confruntat frectvent ca psiholog Bucuresti Sector 5.
Aceasta stare psihologica este mai accentuata decat oboseala obisnuita, iar efectele pot include dificultati in indeplinirea activitatilor zilnice si provocari in gestionarea relatiilor de familie sau cu cei apropiati. Psihoterapia a observat ca burnout-ul reprezinta o reactie la stresul prelungit sau cronic resimtit la locul de munca si se caracterizeaza prin diminuarea productivitatii si a capacitatii de a munci. Oamenii care se confrunta cu burnout simt, de cele mai multe ori, ca nu mai au nimic de oferit si nu mai sunt capabili sa se motiveze, resimtind un sentiment intens de neputinta si pesimism asupra vietii.
Desi burnout-ul este puternic asociat cu epuizarea la locul de munca, psihologii au observat ca mai exista si alte cauze care pot duce la aparitia acestui sindrom: ingrijirea unui membru bolnav al familiei, probleme financiare sau situatii prin care o persoana este expusa constant la surse de stres.
Psiholog Bucuresti Sector 5 – Diagnostic
Tabloul clinic al sindromului burnout este multifactorial si poate fi descris de psiholog Bucuresti Sector 5 ca un set simptome de disfunctie sociala si de tulburari psihosomatice si somatice. Diversitatea simptomelor nespecifice ale sindromului burnout determina insa necesitatea unei abordari interdisciplinare. Burnout-ul are trei mari categorii de simptome ale stresului: epuizare fizica cu prezenta simptomelor fizice, epuizarea emotionala cu simptome legate de atitudini si sentimente si simptome comportamentale cu productivitate scazuta, insatisfactie la locul de munca.
In psihologie nu exista metode bine studiate pentru a stabili diagnosticul de sindrom burnout. Sunt disponibile o serie de chestionare pentru auto-evaluare, cel mai frecvent utilizat fiind „Maslach Burnout Inventory” (MBI), disponibil pentru diferite grupuri profesionale, insa nu este acreditat pentru a fi folosit ca test diagnostic. Majoritatea chestionarelor disponibile nu sunt capabile sa distinga daca simptomele sunt provocate de burnout sau de alte tulburari mintale, precum depresia, anxietatea, sindromul de fatigabilitate cronica.
Psihoterapeut Bucuresti Sector 5 – Diferenta dintre burnout si stres
Pentru psihoterapeut Bucuresti Sector 5 stresul, in sensul sau cel mai larg, apare atunci cand cerintele unui individ sunt supuse si depasesc resursele sale adaptative.
Stresul depinde de natura situatiilor externe, de vulnerabilitatea si toleranta la stres a individului, precum si de anumite trasaturi de personalitatepe care le poate evalua un psiholog Bucuresti Sector 5.
Termenul de burnout reprezinta un fenomen ocupational, nu o conditie medicala. Astfel, este definit ca fiind un sindrom conceptualizat ca rezultat al stresului cronic la locul de munca si care nu a fost rezolvat cu succes si adus in psihoterapie.
Stresul este rezultatul unei tensiuni pasagere, pe cand burnout-ul al unei tensiuni continue, permanente. Burnout-ul poate fi considerat stadiul final al unei rupturi de adaptare, care rezulta dintr-un dezechilibru pe termen lung intre exigente si resurse, deci al unui stres profesional prelungit.
Stresul exista independent de burnout, pe cand acesta din urma este indispensabil legat de stres. Stresul bine gestionat poate fi depasit. In schimb, stresul incorect sau prost gestionat se transforma in burnout. Psihoterapeutii observa ca burnout-ul contine mai multe aspecte obiective, sociale. In burnout, caracteristicile si constrangerile reale ale vietii profesionale trec in prim-plan. Burnout-ul apare atunci cand individul nu mai face fata constrangerilor profesionale.
Psiholog Bucuresti Sector 5 – Depresie versus burnout
Exista mai multe boli care au trasaturi similare cu sindromul burnout, cum ar fi depresia, pe care un bun psiholog Bucuresti Sector 5 trebuie sa o diferentieze. Atat sindromul burnout, cat si depresia includ oboseala excesiva, tristete accentuata si performante reduse la locul de munca. Insa, unele caracteristici ale sindromului burnout sunt specifice. In primul rand boala apare, in majoritatea cazurilor, pe fondul unor probleme la locul de munca. In cazul depresiei, gandurile negative sunt legate de toate aspectele vietii. Alte simptome ale depresiei regasite in interviul psihologic includ o stima de sine scazuta, un sentiment de inutilitate a vietii si tendinte suicidale. Acestea nu sunt simptome tipice ale sindromului burnout. Asadar, cei care sufera de extenuare profesionala nu au intotdeauna depresie. Cu toate acestea, sindromul burnout creste sansele de a deveni depresivi.
Psihoterapeut Bucuresti Sector 5 – Factorii de risc si cauze ale burnout-ului
Cele mai multe studii identificate de psihoterapeut Bucuresti Sector 5 subliniaza interactiunea dintre personalitate si factorii de mediu ca si cauza importanta in dezvoltarea burnoutului.
Cauzele exterioare sunt:
- Presiunea timpului: persoanele care sunt nevoite sa isi desfasoare activitatea contra-timp sunt mai predispuse sa sufere de burnout, acesta afectand categorii profesionale precum paramedicii sau pompierii;
- Lipsa comunicarii si a sprijinului din partea managerului: suportul acordat de manager este foarte important pentru un angajat – cei care sunt sustinuti de superiorul lor au cu 70% mai putine sanse sa dezvolte burnout;
- Mediul de lucru dezorganizat: daca nu exista o organizare clara in cadrul companiei, cu roluri si activitati bine definite, angajatii respectivi vor fi predispusi la burnout;
- Lipsa claritatii fisei postului: exista companii in care angajatii nu stiu exact care sunt asteptarile de la ei, astfel ca suprasolicitarea poate aparea cu usurinta, ducand la epuizare;
- Sarcini greu de indeplinit: atunci cand o sarcina este greu de indeplinit din cauza complexitatii, chiar si cei mai optimisti angajati se vor simti neputinciosi, ceea ce poate creste riscul aparitiei burnout-ului;
- Sarcinile repetitive pot deveni si ele o sursa a burnout-ului.
- Sarcini de lucru greu de gestionat. O lista de sarcini aglomerate determina subalternii sa fie suprasolicitati si depasiti de volumul de munca, sa se epuizeze si sa comita erori repetate.
- Conflictele cu colegii si cu managerul: o relatie tensionata cu acestia va crea un mediu de lucru toxic si va ingreuna indeplinirea sarcinilor zilnice, ducand, in cele din urma, la epuizare. Aceasta situatie poate fi facil combatuta prin apelarea la serviciile unui psiholog Bucuresti Sector 5
- Lipsa aprecierii pentru munca depusa.
- Tratamentul nedrept precum bullying sau favorizarea altor colegi.
- Prezenta unui volum mare de munca, inclusiv ore suplimentare.
Cele interioare sunt:
- Identificarea prea puternica cu rolul profesional, astfel incat nu exista echilibru intre viata de familie si job.
- Rezistenta scazuta la stres.
- Relaxare si odihna insuficiente.
- Lipsa increderii in sine.
- Prea putin timp liber.
- Lipsa granitei clare intre viata profesionala si cea personala.
- Predispozitii genetice.
- Prezenta in istoricul personal a unor momente dificile din viata (trauma, divort, deces).
- Trasaturile de personalitate precum pesimismul, perfectionismul, labilitatea emotionala, capacitatea redusa de adaptare la situatii de stres, nevoia de a detine controlul, competitivitatea.
- Stil de viata caracterizat de un consum mai mare de fast-food, cu o activitate fizica redusa, cu un consum crescut de alcool si cu utilizarea frecventa de antialgice.
Psiholog Bucuresti Sector 5 – Tipuri de burnout
Orice psiholog Bucuresti Sector 5 a intalnit, macar in teoria, trei tipuri de burnout:
- Burnout-ul individual este cauzat de vorbirea excesiva negativa de sine, nevroza si perfectionismul. Cand iti plasezi standarde extrem de ridicate pentru tine sau crezi ca nimic din ceea ce faci nu este suficient de bun.
- ** Burnout-ul interpersonal** este cauzat de relatii dificile cu ceilalti la serviciu sau acasa.
- Burnout-ul organizational este cauzat de o organizare slaba, de cerinte extreme si de termene nerealiste, care te fac sa simti ca ratezi termenul si ca locul tau de munca este in pericol.
Cercetatorii din psihologie au clasificat burnout-ul si in functie de modul in care oamenii raspund la stresul cronic legat de munca, obtinand trei tipuri principale: frenetic, necontrolat si uzat.
- Burnout-ul frenetic– are loc atunci cand oamenii canalizeaza atata energie in munca lor, adesea ca urmare a anxietatii, incat recompensele par nesemnificative in raport cu efortul pe care il investesc.
- Burnout necontrolat– apare atunci cand o persoana se simte prinsa intr-un mediu de munca monoton si care nu il stimuleaza, indeplinind un rol care nu ofera satisfactie la locul de munca. Aceasta contribuie la scaderea generala a starii de spirit.
- Burnout uzat– apare atunci cand oamenii renunta dupa ce au trecut printr-o perioada in care mediul lor de munca este constant o sursa de stres intens sau care produce recompense neglijabile.
Psihoterapeut / Psiholog Bucuresti Sector 5
Daca informatiile citite in acest articol v-au starnit curiozitatea, v-au inspirat sa schimbati ceva, v-au stimulat sa dezvoltati o parte din voi, v-au provocat sa clarificati un aspect despre propria persoana, va invit sa faceti o programare la Psyra, cabinet individual de psihologie situat in sector 5 Bucuresti, pentru a beneficia de asistenta unui psiholog / psihoterapeut / logoped / consilier vocational. Pentru detalii suplimentare consultati pagina de Servicii.
Psihoterapeut Bucuresti Sector 5 – Simptomele burnout-ului
Psihoterapeut Bucuresti Sector 5 observa ca principalele manifestari ale burnout-ului includ:
- Extenuare: persoanele afectate se simt secate de energie, atat din punct de vedere fizic, cat si emotional.
- Dificultati de concentrare si indeplinire a sarcinilor de munca.
- Manifestari fizice si somatice evidente: insomnii sau somn in exces, tulburari alimentare si de dieta, dureri de stomac, au probleme digestive, dureri de cap, raceli dese.
- Tulburari de memorie ce pot fi diagnosticate de un psiholog Bucuresti Sector 5.
- Creativitatea scade si performantele devin din ce in ce mai reduse.
- Au tendinta de izolare, evita sa socializeze cu colegii, sunt cinice si conflictuale.
- Sentiment de alienare: persoanele care sufera de burnout se simt coplesite si devin din ce in ce mai frustrate in raport cu locul de munca si cu colegii de serviciu – acest lucru ii determina sa se distanteze emotional de activitatea lor si sa intrerupta contactul cu ceilalti membri ai echipei, inclusiv cu familia si prietenii;
- Scaderea performantelor: din cauza atitudinii negative si a problemelor de concentrare, a neasumarii raspunderilor si amanarii sarcinilor de serviciu performantele si motivatia la locul de munca scad considerabil;
- Scaderea capacitatii de a rezolva probleme
- Oboseala permanenta
- Iritabilitate accentuata: burnout-ul ii determina pe oameni sa devina mai irascibili decat de obicei cu cei din jur, astfel incat cele mai simple activitati pot provoca o stare de nervozitate nejustificata;
- Dorinta de a evada: persoanele care sufera de epuizare isi imagineaza adesea cum ar fi sa renunte la responsabilitati pentru a pleca intr-o vacanta, spre exemplu. Insa, in cazuri extreme, pentru ca acest lucru nu este posibil din cauza responsabilitatilor la locul de munca, aceste persoane pot apela la droguri, alcool sau la o alimentatie nesanatoasa pentru a-si vindeca durerea resimtita la nivel emotional;
- Nu este motivat sa faca planuri de cariera, gandeste negativ si manifesta satisfactie profesionala scazuta.
- Scaderea imunitatii: stresul prelungit afecteaza sistemul imunitar, facandu-l mai vulnerabil in fata bolilor: de la simple raceli, insomnie, si pana la aparitia depresiei sau anxietatii.
- Dezechilibre emotionale: stima de sine redusa, depresie, proasta dispozitie, anxietate.
Psiholog Bucuresti Sector 5 – Etapele burnout-ului
Ca si psihologii Herbert Freudenberger si Gail North, psiholog Bucuresti Sector 5 observa ca etapele burnout-ului sunt:
- Ambitia excesiva: este un sentiment comun mai ales pentru persoanele care se angajeaza intr-o companie noua sau care primesc un proiect nou;
- Cresterea volumului de munca: un sentiment intens de ambitie va determina persoana respectiva sa lucreze din ce in ce mai mult;
- Neglijarea propriilor nevoi: din acest moment va incepe neglijarea propriei persoane, prin sacrificarea orelor de somn, a miscarii sau a alimentatiei;
- Invinovatirea altor persoane: persoana respectiva nu va recunoaste ca este coplesita din cauza ca munceste prea mult, ci va incerca sa dea vina pe cerintele de la locul de munca sau pe seful si colegii sai;
- Izolarea sociala: din cauza volumului de munca prea mare, treptat, se va instala izolarea de familie si prieteni – refuzul oricarui contact social, sau, atunci cand persoana respectiva va accepta invitatia, nu se va putea bucura de aceste experiente;
- Negarea: incapacitatea de a recunoaste ca exista o problema si invinovatirea celorlalti pentru propriile probleme, vazandu-i ca fiind incompetenti;
- Modificari ale comportamentului: burnout-ul va duce la agresivitate fata de ceilalti si manifestarea unei atitudini negative, chiar cinice;
- Depersonalizare: peroana respectiva se va simti detasata de propria viata si va simti o incapacitate de control asupra acesteia;
- Anxietatea, senzatia de neputinta: va aparea o senzatie de vid interior si anxietate, care ar putea determina adoptarea unor comportamente nocive pentru a putea face fata emotiilor – cum ar fi consumul excesiv de alcool, droguri sau mancatul excesiv;
- Depresia: viata incepe sa isi piarda sensul, iar persoana respectiva se va simti fara speranta – vor exista provocari atat in plan mental, cat si fizic, in unele cazuri, persoana avand dificultati chiar si in sarcinile zilnice (ridicatul din pat), apare colaps fizic si emotional.
Psihoterapeut Bucuresti Sector 5 – Efectele burnout-ului
Efectele se observa de psihoterapeut Bucuresti Sector 5 sunt atat in planul sanatatii indiidului afectat, dar si in plan organizational.
In planul sanatatii se observa:
- Cresterea riscului aparitiei bolilor cardiovasculare, inclusiv infarct sau accidente vasculare, asa cum observa in propria cazuistica psiholog Bucuresti Sector 5;
- Cresterea riscului aparitiei diabetului de tip II;
- Cresterea riscului aparitiei problemelor respiratorii;
- Dezvoltarea afectiunilor digestive;
- Tulburari ale somnului: pe termen lung, lipsa somnului afecteaza calitatea vietii semnificativ;
- Aparitia tulburarii de depresie si a tulburarii de anxietate, care pot duce la ganduri suicidare;
- Abuz de alcool si alte substante.
Consecintele sindromului de burnout in plan organizational
- Insatisfactia profesionala, persoana renuntand la initiativa sau neimplicandu-se, atat in munca in sine, cat şi in raporturile cu organizatia
- Scaderea initiativei in munca
- Reactii nepotrivite fata de colegii de munca
- Deteriorarea randamentului si a productivitatii
- Cresterea numarului de concedii medicale
- Accentuarea lipsei de apreciere din partea celorlalti
Psiholog Bucuresti Sector 5 – Cum poate fi combatut burnout-ul
Psiholog Bucuresti Sector 5 considera ca este recomandat ca angajatorul sa acorde atentie echilibrului emotional al angajatilor si sa vina in intampinarea nevoilor acestora, inainte de a se ajunge la burnout.
Modalitatile de gestionare sunt reprezentate de:
- Primul pas este recunoasterea existentei unei probleme.
- Evaluarea optiunilor la locul de munca, discutarea propriilor ingrijorari cu superiorul, eventual pentru a schimba asteptarile sau pentru a ajunge la compromisuri sau solutii acceptabile. Astfel, incercati sa stabiliti obiective pentru ceea ce trebuie realizat imediat si ceea ce poate astepta.
- Un sfat important in detasarea de mediul profesional este crearea unei ambiante familiale corecte.
- Evitarea muncitului acasa, fie ca e vorba de stat la calculator, dar si vorbit la telefon, discutii despre munca, etc.
- Incercati o activitate relaxanta de tipul meditatiei/mindfulness, activitate fizica regulata, odihna. Acestea va pot ajuta sa faceti fata mai bine stresului si sa gestionati stresorii legati de locul de munca. Faceti pauze de la munca si iesiti afara pentru plimbari scurte, intelegeti ce va place la locul de munca si concentrati-va asupra propriilor interese si pasiuni.
- Cautarea sprijinului. Indiferent daca va adresati colegilor, prietenilor sau persoanelor dragi, sprijinul si colaborarea va pot ajuta sa faceti fata unor situatii.Si mai ales, cautati ajutor de specialitate pentru o abordare adecvata farmacologica, daca este cazul sau psihoterapeutica.
- Identifica factorii de stres din viata ta si redu-i pe cei inutili. De exemplu, daca te confrunti cu termene nerealiste, discuta sincer cu managerul tau, explicandu-i volumul de lucru curent si ca, pentru a respecta aceste termene, ceva va trebui delegat, intarziat sau eliminat.
- Daca exista intreruperi constante, incearca sa creezi un interval de timp blocat in calendarul personal pentru a te concentra pe cea mai importanta lucrare in fiecare zi. Chiar si o ora sau doua de timp, cu adevarat concentrat pot fi suficiente pentru a face progrese si a incepe sa simti ca detii controlul din nou in munca ta.
- Pe langa factorii de stres, lipsa timpului este o alta sursa cheie de epuizare. Revizuieste in mod regulat prioritatile si urgentele pentru a te asigura ca sunt realiste, valide si conectate la obiective mai mari.
- Structureaza-ti mai bine fiecare zi. Un program bine structurat te scapa de oboseala deciziilor si de senzatia de coplesire. Nu uita sa faci pauze, chiar si de 5-10 minute la fiecare 90 de minute pentru a te intinde, a te plimba si a vorbi cu ceilalti. Daca poti, iesi in aer liber, deoarece oboseala mentala e astfel diminuata si chiar te poate ajuta sa dormi mai mult noaptea.
- Creeaza un ritual de incheiere a zilei de lucru pentru a separa munca de timpul tau personal. Desprinde-te de ziua de lucru inchizand dispozitivele de lucru si inlocuind timpul de ecran cu ceva mai sanatos. Relaxeaza-te petrecand putin timp singur pentru a te detasa de exigentele sociale de la locul de munca si de acasa.
- Concentreaza-te pe progres, nu doar pe scopul final. Productivitatea si epuizarea au o relatie suparatoare. In loc sa te concentrezi exclusiv pe bifarea articolelor dintr-o lista, analizeaza progresul pe care il faci in fiecare zi.
Psihoterapeut Bucuresti Sector 5 – Recomandari pentru prevenirea burnout-ului
Psihoterapeut Bucuresti Sector 5 subliniaza ca burnout-ul nu este o conditie permanenta. Schimbarea anumitor factori de la locul de munca, mediul de lucru suportiv sau dezvoltarea anumitor abilitati de adaptare, determina de multe ori „dispersarea” epuizarii. Gestionarea burnout-ului tine atat de companie cat si de angajat, mai ales daca oricare dintre cele doua parti apeleaza la un bun psiholog Bucuresti Sector 5.
Printre aspectele care tin de organizatie se numara:
- programe de asistare psihologica a salariatilor
- traininguri de management al stresului
- interventii psihologicepunctuale in situatii de stres
Printre aspectele care tin de individ:
- gestionarea problemei sursa
- evaluare a adaptarii
- setarea limitelor si evitarea suprasolicitarii
- suport social
- prioritizare atat la locul de munca, cat si in viata de zi cu zi
- odihna, sport, alimentatie sanatoasa
- timp liber pentru activitati relaxante (yoga, mediatatie, tehnici de mindfulness)
- deconectare
- reglare emotionala
- angajarea intr-un proces terapeutic
Desi se credea ca ocupatiile predispuse la burnout sunt medicii, profesorii, avocatii, contabilii, lucratorii comerciali si antreprenorii, realitatea este ca acest sindrom poate afecta pe oricine, indiferent de varsta si functie. Netratat, acest sindrom va avea efecte nocive asupra calitatii vietii unei persoane, din toate punctele de vedere.
Psiholog / Psihoterapeut Bucuresti Sector 5
Daca informatiile citite in acest articol v-au starnit curiozitatea, v-au inspirat sa schimbati ceva, v-au stimulat sa dezvoltati o parte din voi, v-au provocat sa clarificati un aspect despre propria persoana, va invit sa faceti o programare la Psyra, cabinet individual de psihologie situat in sector 5 Bucuresti, pentru a beneficia de asistenta unui psiholog / psihoterapeut / logoped / consilier vocational. Pentru mai multe comentarii vizitati contul de LinkedIn.