Somn Psihoterapeut, logoped, consilier, psiholog in Bucuresti sector 5. Cabinet de psihologie clinica adulti, copii pentru dezvoltare personala in unitate protejata.

Psihoterapeut Bucuresti Sector 5 – Importanta somnului

Ca psihoterapeut Bucuresti Sector 5 consider somnul ca pe o conditie fundamentala a functionarii organismului si a echilibrului psihismului uman.

Psihoterapeut Bucuresti Sector 5 – Ce este somnul?

Somnul este pentru creier o etapa care se defineste ca o stare a constiintei, inhibarea activitatii senzoriale si lipsa de activitate a aproape tuturor muschilor voluntari, asa cum este definit in literatura de specialitate familiara unui psihoterapeut Bucuresti Sector 5. Somnul limiteaza, in acelasi timp, si interactiunea persoanei cu mediul si lasa mintea si corpul sa se refaca si sa se relaxeze.

Psihoterapeut Bucuresti Sector 5 – Stadiile somnului

Ciclul de somn este impartit, in general stiintific de orice psihoterapeut Bucuresti Sector 5, in doua moduri alternative, cu miscare oculara rapida (REM) si fara miscare oculara rapida (non-REM).

Somnul Non-REM se imparte in trei stadii:

Stadiul I este cel in care adormim si este reprezentat de somnul usor.

Stadiul II este cel in care somnul se instaleaza si creierul devine mai putin receptiv la lumea exterioara.

Stadiul III este cel in care somnul este cel mai profund. De aceea, iti este mult mai greu sa te trezesti. De asemenea, gandurile si cele mai multe functii ale corpului incetinesc.

In starea non-REM somnul este usor, temperatura corpului scade, ritmul cardiac incetineste, pregatind corpul sa cada intr-un somn mai profund, si poate fi usor intrerupt de stimuli externi. In timpul somnului mai adanc, zonele creierului au aratat o activitate redusa si energia conservata este transferata in mod eficient catre alte parti ale corpului. Aceasta stare anabolica permite corpului sa desfasoare procese de reparare a celulelor si tesuturilor, precum si de intarire a sistemului imunitar. Paralizia simturilor in starea de somn REM permite aparitia viselor. Somnul REM (faza in care avem vise) apare in rafale, la aproximativ 90 de minute dupa adormire, insumand, de regula, aproximativ 2 ore pe noapte.

Psihoterapeut Bucuresti Sector 5 – Durata recomandata a somnului

Ca orice specialist preocupat de starea de bine si mai ales ca psihoterapeut, e firesc sa intreb de cate ore de somn are nevoie un om?

Recomandarea orelor de somn in functie de varsta este:

Nou-nascuti (0-3 luni): 14 – 17 ore de somn in fiecare zi

Nou-nascuti (4 – 11 luni): 12 – 15 ore de somn

Copii mici (1 – 2 ani): 11 – 14 ore de somn

Prescolari (3 – 5 ani): 10 – 13 ore de somn

Copii de varsta scolara (6 – 13 ani): 9 – 11 ore de somn

Adolescenti (14 – 17 ani): 8- 10 ore de somn

Adulti (26 – 64 de ani): 7 – 9 ore de somn

Adulti in varsta (65+): 7 – 8 ore de somn

Potrivit specialistilor, bebelusii copii au nevoie de 12-14 ore de somn, 10-12 ore de somn pe zi, persoanele cu varste cuprinse intre 18 si 64 de ani ar trebui sa doarma intre 7 si 9 ore pe zi, iar cei peste 64 de ani ar trebui sa doarma 7-8 ore pe zi. Este, de asemenea, important de mentinut un ciclu de somn uniform, reglat in mod natural de doua sisteme ale corpului – homeostazia somn/trezire si ceasul biologic circadian.

Hormonul somnului, melatonina, este eliberat de creier cand se intuneca. Secretia de melatonina este influentata de stimularea ritmurilor circadiene care, la randul lor, regleaza ceasul intern.

Psihoterapeut Bucuresti Sector 5 – De ce avem nevoie de somn?

Oamenii de stiinta din America, citati de psihoterapeut Bucuresti Sector 5, au declarat ca somnul are rolul de a reface stocul unor anumite celule cerebrale. Altfel spus, in timp ce noi dormim creierul este in continuare treaz si produce un material important numit mielina, material care are rolul de a proteja circuitele cerebrale.

Oamenii de stiinta au constatat ca in timpul somnului ritmul in care se formeaza celulele producatoare de mielina se dubleaza. Cresterea cea mai marcata s-a inregistrat in faza de somn asociata cu visarea – faza numita REM „rapid eye movement” si era impulsionata de anumite gene.

Somnul ajuta la procesarea unor operatiuni cognitive.

Studiile arata ca un somn odihnitor imbunatateste capacitatea de invatare. Fie ca invatam matematica sau cum sa cantam la pian, cum sa jucam fotbal sau volei sau cum sa conducem o masina, somnul ne ajuta imbunatateste procesul de invatare si abilitatile de rezolvare a problemelor. De asemenea, somnul ne ajuta sa ne concentram mai bine si sa fim mai creativi, resurse esentiale folosite in psihoterapie. 

Deficienta de somn ingreuneaza procesul de luare a deciziilor, de gestionare a emotiilor si a comportamentului, precum si capacitatea de a face fata schimbarilor. Copiii si adolescentii cu deficit de somn pot avea probleme in relationarea cu persoanele din jur. Toate aceste impedimente sunt acuze cu care psihoterapeutii se intalnesc frecvent in cabinet.

Studiile au aratat ca persoanele care dorm mai putin de 7 ore pe noapte tind sa creasca mai mult in greutate si au un risc mai mare de obezitate.

In timp ce dormim, creierul proceseaza si consolideaza experientele din ziua respectiva. Daca nu dormim suficient, acele experiente nu vor putea fi stocate si transformate in amintiri, asa cum se intampla in mod normal.

S-a cercetat ca somnul contribuie la o improspatare a abilitatii noastre de a absorbi informatii noi. Dupa ce am invatat ceva nou, consolidarea informatiilor se face tot prin intermediul somnului. Prin intermediul somnului, creierul muta informatiile recent invatate din memoria de scurta durata (localizata in hipocamp) in memoria de lunga durata.

Visele sunt cele care ne ajuta sa uitam amintirile dureroase si perturbatoare, ajutandu-ne la reechilibrarea emotionala, jucand astfel rolul unui veritabil psihoterapeut.

In timpul viselor, creierul conecteaza fragmente de amintiri utilizand legaturi foarte bizare. Acest proces faciliteaza creativitatea si rezolvarea de probleme.

In timpul somnului cu vise, apare pentru o perioada de aproximativ 20 de minute paralizia musculara (exceptand muschii ochilor).

Psihoterapeut Bucuresti Sector 5 – Lipsa somnului

Lipsa de atentie, performanta cognitiva redusa, reactiile intarziate la stimuli si instabilitatea emotionala sunt semne de oboseala care se pot agrava in timp si pe care le intalnesc frecvent ca psihoterapeut Bucuresti Sector 5. Totodata, perioadele mai lungi de privare de somn duc la deteriorarea ADN-ului si maresc riscul aparitiei de cancer si diabet.

Deprivarea cronica de somn poate duce la tulburari de dispozitie pe termen lung, cum ar fi depresia si anxietatea. Cercetarile din psihoterapie au demonstrat ca multe dintre persoanele care sufera de anxietate si depresie dorm mai putin de 6 ore pe noapte. Lipsa somnului pe perioade lungi de timp este asociata cu un nivel crescut al tensiunii arteriale, ritm cardiac crescut si niveluri mai ridicate ale anumitor substante chimice care cresc riscul de inflamatie.

Psihoterapeut / Psiholog  Bucuresti Sector 5

Daca informatiile citite in acest articol v-au starnit curiozitatea, v-au inspirat sa schimbati ceva, v-au stimulat sa dezvoltati o parte din voi, v-au provocat sa clarificati un aspect despre propria persoana, va invit sa faceti o programare la Psyra, cabinet individual de psihologie situat in sector 5 Bucuresti, pentru a beneficia de asistenta unui psiholog / psihoterapeut / logoped / consilier vocational. Pentru detalii suplimentare consultati pagina de Servicii.

Psihoterapeut Bucuresti Sector 5 – Tulburarile somnului

Studiand tulburarile somnului ca psihoterapeut Bucuresti Sector 5, am identificat peste sase categorii:

Insomnie – incapacitatea de a adormi sau de a ramane in starea de somn; somnul este superficial si de scurta durata, cel mai adesea agitat si neodihnitor;

Hipersomnie – stare de somnolenta excesiva in timpul zilei, dificil de controlat, in ciuda orelor de somn efectuate; persoana poate adormi cu capul pe birou, la serviciu sau la volan;

Tulburari de respiratie in somn – se manifesta prin dificultati de respiratie in somn si somnolenta in timpul zilei; cea mai intalnita din aceasta categorie este apneea in somn (respiratia se intrerupe intre cateva secunde si pana la cateva minute);

Tulburari de ritm circadian – este perturbat programul stare de somn – stare de veghe; persoana nu simte nevoia sa doarma in timpul noptii, asa cum ar fi normal, ci la cu totul alte ore;

Parasomniile – tulburari de somn care implica comportamente si miscari anormale care apar in timp ce persoana doarme;

Tulburarile motorii de somn – se manifesta prin miscari ale corpului in timpul somnului; cel mai cunoscut este sindromul picioarelor nelinistite, cand pacientul acuza senzatia de picioare agitate atunci cand vrea sa adoarma.

Psihoterapeut Bucuresti Sector 5 – Ce nu se stie despre somn

Ca orice persoana care doarme am selectat cateva curiozitati despre somn:

Potrivit cercetatorilor, oamenii ar muri mai repede din cauza lipsei de somn decat de foame. Un om normal rezista maxim 10 zile fara somn si aproximativ 14 zile fara mancare.

Cercetatorii britanici au descoperit ca insomnia cronica si episoadele dese in care nu ne odihnim suficient micsoreaza in timp creierul.

12% din populatia planetei viseaza alb-negru, insa inainte de aparitia televizorului color procentul acestora era de aproximativ 75%.

Specialistii sustin ca un om retine doar 10% din ceea ce a visat intr-o noapte.

Recordul in ceea ce priveste cea mai lunga perioada fara somn este de 18 zile, 21 de ore si 40 de minute. Persoana care a rezistat atata timp fara somn a avut halucinatii, paranoia, vedere incetosata, a vorbit fara noima si a suferit pierderi de memorie.

Nasterea unui copil in familie se traduce pentru parinti in aproximativ 400-750 de ore de somn pierdute in primul an.

Este imposibil sa stranutam atunci cand dormim.

Elefantii dorm in picioare in timpul somnului non-REM, dar se intind in faza de somn REM.

O veghe sustinuta timp de 17 ore conduce la o scadere a performantei similara celei produse de un nivel de alcool in sange de 0,05%.

Expunerea la zgomot in timpul noptii poate suprima functia sistemului imunitar, chiar daca persoana care doarme nu se trezeste. Zgomotele nefamiliare si zgomotul di timpul primelor si ultimelor doua ore de somn au cel mai mare efect perturbator asupra ciclului de somn.

„Alarma naturala“ care permite unor oameni sa se trezeasca atunci cand isi doresc, uneori cu cateva minute inaintea ceasului desteptator, reprezinta rezultatul unei explozii de adrenocorticotropina, un hormon al stresului. Cercetatorii spun ca acest lucru reflecta o anticipare inconstienta a stresului determinat de trezire.

Unele medicamente somnifere, cum ar fi cele barbiturice, suprima somnul REM, ceea ce poate fi daunator pe o perioada lunga de timp.

Dupa 5 nopti de somn insuficient, efectul alcoolului asupra organismului va fi de doua ori mai mare. Mai exact, trei bauturi alcoolice vor fi resimtite ca si cum ai fi baut sase astfel de bauturi in conditii normale de odihna.

Oamenii dorm, in medie, cu trei ore mai putin decat alte primate. Cimpanzeii, maimute rhesus, maimutele veverita si babuinii dorm circa 10 ore pe noapte.

10% din persoanele care sforaie au apnee in somn, o tulburare caracterizata de oprirea respiratiei de pana la 300 de ori pe noapte, fapt care creste semnificativ riscul de aparitie a unui atac de cord sau accidentului vascular cerebral.

Bebelusii nu se viseaza pana la varsta de 3 ani.

Copiii au mai multe cosmaruri decat adultii.

Si persoanele nevazatoare viseaza. Daca s-au nascut fara vedere, visele lor sunt auditive. Daca au orbit de-a lungul anilor, viseaza ce isi amintesc.

Este normal sa tresari in somn. Se pare ca „vinovat” este creierul, care transmite semnale catre musculatura pentru a se asigura ca functioneaza normal.

Oamenii care renunta la dependenta de tutun si de alcool au vise si cosmaruri mai puternice.

Corpurile noastre sunt programate pentru doua perioade naturale de somnolenta pe parcursul unei zile, indiferent de cat de mult am dormit in ultimele 24 de ore. Perioada primara este cuprinsa intre miezul noptii si 7 dimineata, iar o a doua perioada are loc dupa-amiaza, intre orele 13:00 si 16.00.

In medie, petrecem aproximativ doua ore visand in fiecare noapte sau 20% pana la 25% din somn. Unii cercetatori considera ca visele sunt doar un produs secundar al somnului, dar altii considera ca sunt importante pentru reglarea dispozitiei, rezolvarea problemelor si reducerea stresului.

In timpul somnului, sunt eliberati hormonii de crestere, iar cortizolul, hormonul stresului, scade. Unii oameni de stiinta considera ca insomnia ar putea fi legata de o problema a sistemului de producere a hormonilor din corp.

Bizar sau nu, dar si daca e prea mult somnul nu este sanatos. Se pare ca prea mult somn poate duce la depresii si viceversa depresiile duc de obicei la stari de somnolenta. Apare astfel un cerc vicios din care este greu sa iesi si sa functionezi in societatea actuala.

Elefantii, girafele sau caii dorm in picioare. Este vorba mai mult de un atipit, daca ar fi sa ne raportam la noi, oamenii. Girafele au cel mai scurt somn dintre toate mamiferele, cel mult 2 ore pe zi. Elefantii dorm aproximatv 3 ore si jumatate pe zi, din cauza ca au un metabolism lent. Singurul moment cand aceste animale (inclusiv caii) dorm culcate este atunci cand viseaza. Timp de cateva minute se intind pe jos si experimenteaza somnul REM, care este cel mai odihnitor. Melcii pot dormi pana la 3 ani.

Mirosul poate afecta visele. Daca in timpul somnului simti un miros placut si visele vor fi placute. Si invers, mirosurile neplacute influenteaza visele intr-un mod negativ.

S-a constatat ca oamenii care dorm in camere decorate in culori calme, precum galbenul, albastrul sau verdele, au parte de cel mai bun somn.

Culorile care nu ne lasa sa dormim sunt maro (care, in medie, ne „lasa” sa dormim doar 6 ore si 5 minute pe noapte), gri – le permite oamenilor sa doarma doar 6 ore si 12 minute pe noapte, violet.

Daca va intindeti in pat si adormiti in mai putin de 5 minute probabil nu ati dormit suficient sau suferiti de extenuare. Timpul potrivit pentru a adormi din momentul in care v-ati asezat in pat este intre 10 si 15 minute. Asta inseamna ca sunteti suficient de obositi pentru a adormi si nu v-ati extenuat pe parcursul zilei. Alimentele care induc somnolenta: Lactate, Migdale, Banane, Nuci, Ceai de musetel, Orez alb

Psiholog / Psihoterapeut Bucuresti Sector 5

Daca informatiile citite in acest articol v-au starnit curiozitatea, v-au inspirat sa schimbati ceva, v-au stimulat sa dezvoltati o parte din voi, v-au provocat sa clarificati un aspect despre propria persoana, va invit sa faceti o programare la Psyra, cabinet individual de psihologie situat in sector 5 Bucuresti, pentru a beneficia de asistenta unui psiholog / psihoterapeut / logoped / consilier vocational. Pentru mai multe comentarii vizitati contul de LinkedIn.

Psihoterapeut, logoped, consilier in sector 5 Bucuresti. Cabinet de psihologie clinica adulti, copii pentru dezvoltare personala.
*Adresa dvs. de email nu va fi afisata pe site.
Psihoterapeut, logoped, consilier in sector 5 Bucuresti. Cabinet de psihologie clinica adulti, copii pentru dezvoltare personala.
Psihoterapeut, logoped, consilier in sector 5 Bucuresti. Cabinet de psihologie clinica adulti, copii pentru dezvoltare personala.
*Adresa dvs. de email nu va fi afisata pe site.
Psihoterapeut, logoped, consilier in sector 5 Bucuresti. Cabinet de psihologie clinica adulti, copii pentru dezvoltare personala.

Fa-ti o programare!

Apeleaza 0723654392 sau scrie un email la adresa psyra.ro@gmail.com pentru a rezerva data si ora sedintei.

Formular de contact