Consumul de cafeina este un obicei extrem de frecvent in societatile contemporante, iar ca psihoterapeut Bucuresti Sector 5 ma confrunt cu nelamuriri legate de situatiile in care ingestia acestei substante devine o problema.
Psiholog Bucuresti Sector 5 – Criterii de diagnostic
Criteriile cel mai des utilizate de orice psiholog Bucuresti Sector 5 in identificarea unei probleme legate de consumul de cafeina sunt:
A. Consumul recent de cafeina (de obicei ingestia unei cantitati care depaseste 250 mg).
B. Cinci (sau mai multe) din urmatoarele semne si simptome, care se dezvolta in cursul sau la scurt timp dupa consumul de cafeina:
- Neliniste
- Nervozitate.
- Stare de excitabilitate.
- Insomnie.
- Eritem al fetei.
- Diureza.
- Tulburari gastrointestinale.
- Spasme musculare.
- Flux incoerent al gandirii si vorbirii.
- Tahicardie sau aritmii cardiace.
- Perioade in care individul se simte inepuizabil si neobosit.
- Agitatie psihomotorie.
C. Semnele si simptomele anterioare provoaca suferinta semnificativa clinic sau disfunctie in domeniul social, profesional sau in alte arii importante de functionare.
D. Semnele si simptomele nu pot fi atribuite altei afectiuni
Psihoterapeut Bucuresti Sector 5 – Elemente de diagnostic
Asa cum reiese din relatarile clientilor am observat ca psihoterapeut Bucuresti Sector 5 ca aceasta substanta poate proveni din diferite surse printre care: cafea, ceai, bauturi cafeinizate, bauturi „energizante”, analgezice eliberate fara prescriptie medicala si remedii pentru raceala, adjuvante pentru energie, adjuvante pentru slabire si ciocolata.
Cafeina este utilizata tot mai mult ca aditiv la vitamine si produsele alimentare.
In terapie am observat ca peste 85% din copii si adulti consuma regulat cafeina.
Unii consumatori de cafeina manifesta simptome sugestive pentru un consum problematic, printre care toleranta si sevrajul.
Criteriul principal al intoxicatiei cu cafeina consta in consumul recent de cafeina si cinci sau mai multe semne si simptome care se dezvolta in cursul sau la scurt timp dupa consumul de cafeina.
Simptomele pot include neliniste, nervozitate, stare de excitabilitate, insomnie, hiperemie faciala, diureza si tulburari gastrointestinale care pot sa apara la doze mai mici (200 mg) in cazul indivizilor vulnerabili cum sunt copiii, persoanele in varsta sau cei care nu au fost anterior expusi la cafeina.
Simptomele care apar in psihoterapie la ingestia unei cantitati ce depaseste 1 g cafeina pe zi includ spasme musculare, flux incoerent al gandirii si vorbirii, tahicardie sau aritmii cardiace, perioade de inepuizare si agitatie psihomotorie. Intoxicatia cu cafeina poate sa nu apara in ciuda unui consum crescut de cafeina, fapt datorat dezvoltarii tolerantei.
Psiholog Bucuresti Sector 5 – Elemente asociate care sustin diagnosticul
La doze mari de cafeina pot aparea tulburari senzoriale usoare (tinitus = țiuitul urechii sau fosfene = senzația de a avea in fața ochilor fulgere luminoase, albe sau albastre, vizibile mai bine noaptea), cunoscute oricarui psiholog Bucuresti Sector 5.
Desi dozele mari de cafeina pot creste frecventa cardiaca, dozele mici pot incetini bataile inimii.
Este inca neclar daca aportul excesiv de cafeina poate cauza cefalee.
La examinarea fizica se observa agitatie, neliniste, transpiratii, tahicardie, eritem facial si cresterea motilitatii intestinale. Nivelul sanguin al cafeinei poate fi important pentru diagnostic, mai ales atunci cand individul nu ofera in psihoterapie un istoric amanuntit, dar acest nivel nu are valoare absoluta de diagnostic prin el insusi din cauza variabilitatii raspunsului individual la cafeina.
Psihoterapeut Bucuresti Sector 5 – Prevalenta
Prevalenta intoxicatiei cu cafeina in populatia generala este necunoscuta, insa din experienta profesionala de psihoterapeut Bucuresti Sector 5 este destul de frecventa. In SUA aproximativ 7% din populatie manifesta cinci sau mai multe simptome asociate cu deficit functional, sugestive pentru diagnosticul de intoxicatie cu cafeina.
Psiholog Bucuresti Sector 5 – Debut si evolutie
In acord cu timpul de injumatatire al cafeinei de aproximativ 4-6 ore, simptomele intoxicatiei cu cafeina se remit de obicei din prima zi si nu au consecinte cunoscute de psiholog Bucuresti Sector 5 pe termen lung. Insa, indivizii care consuma doze foarte mari de cafeina (5-10 g) pot avea nevoie de asistenta medicala de urgenta deoarece astfel de doze pot fi letale.
Psihoterapeut Bucuresti Sector 5 – Intoxicatia cu cafeina
Odata cu inaintarea in varsta, indivizii sunt mai predispusi la reactii mai intense la cafeina si pot acuza mai frecvent tulburari ale somnului sau senzatie de hiperexcitabilitate, simptome des mentionate in practica de psihoterapeut Bucuresti Sector 5.
Intoxicatia cu cafeina la indivizii tineri, dupa un consum de produse cu continut ridicat de cafeina, inclusiv bauturi energizante, a fost si ea observata.
Copiii si adolescentii pot avea un risc crescut de intoxicatie cu cafeina din cauza greutatii mici, a lipsei de toleranta si lipsei cunostintelor legate de efectele farmacologice ale cafeinei.

Psiholog Bucuresti Sector 5 – Factori de risc si prognostic
Ca psiholog Bucuresti Sector 5 consider ca cei mai importanti factori sunt genetici, fiziologici si de mediu.
Factori de mediu.
Intoxicatia cu cafeina este mai frecventa la indivizii care consuma mai rar cafeina sau la cei care au crescut recent cantitatea de cafeina.
In plus, contraceptivele orale scad semnificativ eliminarea cafeinei si in consecinta cresc riscul de intoxicatie.
Factori genetici si fiziologici.
Factorii genetici pot influenta riscul de intoxicatie cu cafeina.
Psihoterapeut Bucuresti Sector 5 – Consecinte functionale ale intoxicatiei cu cafeina
Disfunctia rezultata in urma intoxicatiei cu cafeina poate avea consecinte severe, care includ disfunctie la locul de munca si la scoala, comportament social indiscret, sau incapacitatea de a-si indeplini obligatiile sau de a se implica in psihoterapie. De altfel, dozele extrem de mari de cafeina pot fi fatale.
Psiholog Bucuresti Sector 5 – Comorbiditati
Dozele de cafeina dintr-o alimentatie obisnuita nu se asociaza de regula cu probleme medicale, mai ales cand nu coreleaza cu alte vulnerabilitati identificabile in urma anamnezei realizate de un psiholog Bucuresti Sector 5. In schimb, un consum masiv (>400 mg) poate cauza sau exacerba simptomele anxioase si somatice, precum si tulburarile gastrointestinale.
Consumul acut al unor cantitati extrem de mari de cafeina poate determina convulsii grand mal si insuficienta respiratorie cu deces.
Consumul exagerat de cafeina se asociaza cu tulburari depresive, tulburari bipolare, tulburari de comportament alimentar, tulburari psihotice, tulburari de somn si tulburari legate de consumul de substante, in timp ce indivizii cu tulburari anxioase sunt inclinati sa evite cafeina.
Psihoterapeut / Psiholog Bucuresti Sector 5
Daca informatiile citite in acest articol v-au starnit curiozitatea, v-au inspirat sa schimbati ceva, v-au stimulat sa dezvoltati o parte din voi, v-au provocat sa clarificati un aspect despre propria persoana, va invit sa faceti o programare la Psyra, cabinet individual de psihologie situat in sector 5 Bucuresti, pentru a beneficia de asistenta unui psiholog / psihoterapeut / logoped / consilier vocational. Pentru detalii suplimentare consultati pagina de Servicii.

Psihoterapeut Bucuresti Sector 5 – Sevrajul la cafeina
Criteriile cel mai des utilizate ca psihoterapeut Bucuresti Sector 5 in identificarea unei probleme legate de sevrajul la cafeina sunt:
A. Consum zilnic de cafeina, pe perioade prelungite de timp.
B. Intreruperea sau reducerea brusca a consumului de cafeina, urmata in decurs de 24 de ore de aparitia a trei (sau mai multe) din urmatoarele semne si simptome:
1. Cefalee.
2. Astenie marcata sau somnolenta.
3. Dispozitie disforica, depresiva sau iritabilitate.
4. Dificultati de concentrare.
5. Simptome de tip gripal (greata, varsaturi, dureri sau contracturi musculare).
C. Semnele sau simptomele de la Criteriul B provoaca suferinta semnificativa clinic sau disfunctie in domeniul social, profesional sau in alte arii importante de functionare.
D. Semnele si simptomele nu sunt asociate cu efectele fiziologice ale altei afectiuni medicale.
Psiholog Bucuresti Sector 5 – Elemente de diagnostic
Elementul central al sevrajului la cafeina consta in prezenta sindromului de sevraj caracteristic, care se dezvolta dupa intreruperea brusca (sau reducerea importanta) si prelungita a ingestiei zilnice, mai ales in incercarea de a controla consumul ca urmare a schimbarilor sugerate de psiholog Bucuresti Sector 5.
Cefaleea reprezinta simptomul caracteristic al sevrajului la cafeina si poate fi difuza, cu instalare treptata, pulsatila, severa si sensibila la miscare. Totusi, celelalte simptome ale sevrajului la cafeina pot sa apara si in absenta cefaleei. Cafeina este substanta psihoactiva cu cea mai larga folosire in lume, fiind prezenta in multe tipuri de bauturi (cafea, ceai, bauturi usoare, bauturi energizante), alimente, adjuvante energizante, medicamente si suplimente alimentare.
Deoarece consumul de cafeina este deseori integrat in obiceiurile sociale si ritualurile zilnice (pauzele de cafea, ora ceaiului), unii consumatori de cafeina pot sa nu fie constienti de dependenta lor fizica de cafeina.
Astfel, simptomele de sevraj la cafeina pot fi neasteptate si atribuite eronat altor cauze (viroza, migrena).
Simptomele de sevraj la cafeina pot aparea atunci cand individul intrerupe consumul de alimente si bauturi inainte de unele proceduri medicale, sau atunci cand o doza obisnuita de cafeina este omisa datorita unei schimbari a obiceiurilor (in timpul unei calatorii, la sfarsit de saptamana).
Probabilitatea de aparitie si severitatea sevrajului la cafeina cresc in general odata cu doza obisnuita zilnica de cafeina. Totusi exista o mare variabilitate intre indivizi si chiar la acelasi individ in ceea ce priveste incidenta, severitatea si durata simptomelor de sevraj.
Simptomele de sevraj la cafeina pot aparea dupa intreruperea brusca a consumului zilnic al unor cantitati relativ reduse de cafeina (100 mg).
Psihoterapeut Bucuresti Sector 5 – Elemente asociate care sustin diagnosticul
Am observat ca psihoterapeut Bucuresti Sector 5 caabstinenta la cafeina se asociaza cu disfunctii comportamentale si deficit al performantelor cognitive (concentrarea atentiei).
Studiile electroencefalografice au aratat ca simptomele de sevraj la cafeina se asociaza semnificativ cu cresterea undelor teta si scaderea undelor beta-2.
Scaderea motivatiei de a lucra si a sociabilitatii au fost de asemenea raportate pe parcursul sevrajului la cafeina.
A fost documentata cresterea utilizarii analgezicelor pe parcursul sevrajului la cafeina.
Psiholog Bucuresti Sector 5 – Prevalenta
Peste 85% din adultii si copiii din Statele Unite ale Americii consuma regulat cafeina, adultii consumand in medie aproximativ 280 mg/zi de cafeina, dar nu cunosc ca psiholog Bucuresti Sector 5 statistici realizate pe populatia din Romania.
Incidenta si prevalenta sindromului de sevraj la cafeina in populatia generala sunt necunoscute.
In SUA cefaleea apare in aproximativ 50% din cazurile de abstinenta la cafeina.
In incercarea de a intrerupe definitiv consumul, peste 70% din indivizi pot manifesta cel putin un simptom de sevraj la cafeina (47% pot prezenta cefalee), iar 24% sufera de cefalee plus unul sau mai multe simptome in asociere cu deficitul functional provocat de sevraj.
In cazul indivizilor care nu consuma cafeina timp de 24 de ore dar nu incearca sa opreasca permanent consumul, 11% pot prezenta cefalee plus unul sau mai multe simptome precum si deficit functional.
Consumatorii de cafeina pot scadea incidenta sevrajului la cafeina prin ingestie zilnica sau mai rar (nu mai mult de doua zile consecutive). Reducerea treptata a cafeinei pe o perioada de cateva zile sau saptamani poate duce la scaderea incidentei si a severitatii sevrajului la cafeina.
Psihoterapeut Bucuresti Sector 5 – Debut si evolutie
Simptomele apar de obicei dupa 12-24 de ore de la ultima doza de cafeina si ating intensitate maxima dupa 1-2 zile de abstinenta, asa cum relateaza clientiioricarui psihoterapeut Bucuresti Sector 5. Simptomele de sevraj la cafeina dureaza 2-9 zile, iar cefaleea de sevraj poate persista pana la 21 de zile. Simptomele se remit de obicei rapid (in 30-60 de minute) dupa reluarea consumului de cafeina.
Cafeina este unica prin faptul ca este un drog psihoactiv cu efecte comportamentale consumat de indivizi de aproape toate varstele.
Frecventa consumului de cafeina si nivelul global de consum cresc pana la varsta de 30-35 ani, apoi se stabilizeaza. Desi a fost demonstrata prezenta sevrajului la cafeina la copii si adolescenti, exista date insuficiente despre factorii de risc privind sevrajul la cafeina la acest grup de varsta.
La indivizii tineri, consumul de bauturi energizante cu continut ridicat de cafeina este in crestere, ceea ce creste riscul de sevraj la aceasta substanta.
Psiholog Bucuresti Sector 5 – Factori de risc si prognostic
Ca psiholog Bucuresti Sector 5consider important de cunoscut urmatoarele categorii de factori:
Factori legati de temperament. Consumul exagerat de cafeina a fost observat la indivizii cu tulburari mintale, inclusiv la cei cu tulburari de comportament alimentar; la fumatori; la prizonieri; si la persoanele cu abuz de alcool si droguri. Astfel, acesti indivizi pot avea un risc mai mare de sevraj la cafeina in cazul abstinentei acute la cafeina.
Factori de mediu. Lipsa de disponibilitate a cafeinei reprezinta un factor de risc legat de mediu pentru simptomele incipiente de sevraj. Desi cafeina este legala si in general disponibila pe scara larga, exista situatii in care este necesara restrictionarea consumului de cafeina, de exemplu in cazul procedurilor medicale, a sarcinii, spitalizarii, posturilor religioase, pe timp de razboi, in calatorii si participarea la studii. Aceste circumstante exterioare de mediu pot precipita declansarea unui sindrom de sevraj la indivizii vulnerabili. Consumatorii obisnuiti de cafeina care postesc din motive religioase pot avea un risc crescut de sevraj la cafeina.
Factori genetici si fiziologici. Factorii genetici par sa creasca vulnerabilitatea la aparitia sevrajului la cafeina, dar nu au fost identificate gene particulare.
Factori care modifica evolutia. Simptomele de sevraj la cafeina se remit de obicei in decurs de 30-60 de minute de la reluarea consumului.
Dozele de cafeina semnificativ mai mici decat doza zilnica obisnuita a individului pot fi suficiente pentru a preveni sau atenua simptomele de sevraj la cafeina (consumul a 25 mg de catre un individ care consuma de obicei 300 mg).
Psihoterapeut Bucuresti Sector 5 – Consecinte functionale ale tulburarii de sevraj la cafeina
Simptomele de sevraj la cafeina pot varia de la usoare la extreme, cauzand uneori deficit functional in activitatile zilnice obisnuite observat de orice psihoterapeut Bucuresti Sector 5.
Frecventa deficitului functional este cuprinsa intre 10% si 55% (in medie 13%), cu rate de pana la 73% la indivizii care manifesta si alte trasaturi ale consumului problematic de cafeina.
Exemple de deficit functional includ: individul este incapabil de a lucra, de a face exercitii fizice sau de a avea grija de copii; sta in pat toata ziua; lipseste de la slujbele religioase; intrerupe mai devreme vacanta; anuleaza participarea la o petrecere.
Cefaleea de sevraj la cafeina este descrisa de indivizi ca fiind „cea mai neplacuta cefalee” pe care au avut-o vreodata.
A fost observata si scaderea performantelor cognitive si motorii.
Psiholog Bucuresti Sector 5 – Comorbiditati
Sevrajul la cafeina se poate asocia cu tulburarea depresiva majora, tulburarea anxioasa generalizata, tulburarea de panica, tulburarea de personalitate antisociala la adulti, tulburarea moderata sau severa a consumului de alcool, dar si cu consumul de canabis sau cocaina, asa cum am remarcat in practica mea de psiholog Bucuresti Sector 5.

Psiholog / Psihoterapeut Bucuresti Sector 5
Daca informatiile citite in acest articol v-au starnit curiozitatea, v-au inspirat sa schimbati ceva, v-au stimulat sa dezvoltati o parte din voi, v-au provocat sa clarificati un aspect despre propria persoana, va invit sa faceti o programare la Psyra, cabinet individual de psihologie situat in sector 5 Bucuresti, pentru a beneficia de asistenta unui psiholog / psihoterapeut / logoped / consilier vocational. Pentru mai multe comentarii vizitati contul de LinkedIn.