Prin diagnosticul de tulburare bipolara I, orice psiholog Bucuresti Sector 5 intelege o afectiune cronica cu variabilitatea extrema a dispozitiei afective. Ca psihoterapeut Bucuresti Sector 5 consider important de stiut ca pentru a intruni acest diagnostic este necesara indeplinirea urmatoarelor criterii:
A. Au fost indeplinite criteriile pentru cel putin un episod maniacal, asa cum a fost descris in articolul “Tulburarea bipolara”.
B. Aparitia episodului (episoadelor) maniacal si depresiv major nu este mai bine explicata de tulburarea schizoafectiva, schizofrenie, tulburarea schizofreniforma, tulburarea deliranta sau de alte tulburari specificate si nespecificate din spectrul schizofreniei si alte tulburari psihotice.
Psihoterapeut Bucuresti Sector 5 prezinta elementele de diagnostic
Pentru a stabili diagnosticul de tulburare bipolara I, psihoterapeut Bucuresti Sector 5 mentioneaza ca este necesar sa fie intrunite criteriile pentru un episod maniacal, dar nu este obligatorie prezenta unor episoade hipomaniacale sau depresive majore. Totusi, acestea pot preceda sau urma unui episod maniacal.
- Dispozitia din cadrul episodului maniacal este descrisa deseori ca euforica, excesiv de vesela, jubilanta, sau „se simte deasupra tuturor”. In unele cazuri, dispozitia este atat de ridicata incat este recunoscuta cu usurinta ca fiind excesiva si poate fi caracterizata printr-un entuziasm nelimitat si aleatoriu privind interactiunile interpersonale, sexuale sau profesionale. De exemplu, individul poate initia spontan, in public, discutii prelungite cu persoane straine. Deseori dispozitia este mai curand iritabila decat ridicata, in special atunci cand dorintele individului sunt respinse sau daca a consumat anumite substante.
- Se pot produce schimbari rapide de dispozitie in perioade scurte de timp, care definesc notiunea de labilitate (alternanta intre euforie, disforie si iritabilitate). La copii, bucuria, comportamentul stupid si „nebuniile” sunt normale in anumite situatii speciale; totusi, daca aceste simptome sunt recurente, inadecvate contextului si dincolo de ceea ce este considerat normal pentru etapa de dezvoltare a copilului, reprezinta un criteriu de diagnostic pentru psiholog Bucuresti Sector 5. Daca la un copil bucuria este neobisnuita (diferita fata de nivelul obisnuit), iar aceasta schimbare de dispozitie apare concomitent cu simptome care intrunesc criteriul pentru manie, certitudinea diagnosticului creste; totusi, modificarea dispozitiei trebuie sa fie insotita de cresterea persistenta a nivelului de activitate si energie, evidente pentru o persoana apropiata copilului.
- Pe parcursul episodului maniacal, individul se poate angaja in multiple proiecte care se suprapun. De multe ori aceste proiecte sunt incepute desi individul are putine cunostinte in domeniu si nimic nu i se pare imposibil. Nivelul crescut de energie se poate manifesta la ore neobisnuite ale zilei.
- In mod caracteristic este prezent un respect de sine foarte ridicat, care se manifesta de la incredere totala in sine pana la sentimente marcate de grandoare, putand atinge proportii delirante. In ciuda lipsei oricarei experiente sau talent particular, individul poate demara sarcini complexe cum ar fi scrierea unui roman sau isi face publicitate pentru o inventie lipsita de utilitate. Delirul de grandoare (convingerea ca are o relatie speciala cu o persoana renumita) este des intalnit. La copii, supraestimarea capacitatii si convingerea ca, de exemplu, este cel mai bun la un sport sau cel mai destept din clasa sunt normale; totusi, daca astfel de convingeri sunt prezente in ciuda dovezilor contrarii sau daca incearca sa faca fapte de vitejie in mod evident periculoase si, mai important, daca acestea reprezinta o schimbare fata de comportamentul obisnuit al copilului, orice psihoterapeut Bucuresti Sector 5 poate considera ca este indeplinit criteriul privind grandoarea.
- Una dintre cele mai frecvente caracteristici este nevoia redusa de somn, care difera de insomnie – in care individul doreste sa doarma sau simte nevoia de somn dar nu reuseste. Individul doarme putin sau nu doarme deloc, ori se scoala cu cateva ore mai devreme decat de obicei si se simte odihnit si plin de energie. Atunci cand perturbarea somnului este severa, individul poate rezista mai multe zile fara sa doarma si nu se simte obosit. Deseori scaderea nevoii de somn anunta debutul unui episod maniacal.
- Vorbirea este rapida, individul prezinta presiunea de a vorbi, are tonalitate ridicata si este dificil de intrerupt. Indivizii vorbesc continuu fara sa tina cont de dorinta celorlalti de a comunica, deseori intr-o maniera intruziva si fara a-si pune problema relevantei lucrurilor pe care le spun. Discursul contine frecvent glume, jocuri de cuvinte, nimicuri amuzante si comportament teatral, cu manierisme dramatice, fredonat si gesticulari excesive. Tonul ridicat si intensitatea discursului devin deseori mai importante decat ceea ce transmite. Daca dispozitia individului este mai curand iritabila decat expansiva, discursul poate fi marcat de acuzatii, comentarii ostile, sau tirade manioase, in special daca cineva incearca sa-l opreasca.
- Deseori gandurile individului se deruleaza cu o viteza mai mare decat le poate exprima verbal. Frecvent apare fuga de idei, pusa in evidenta printr-un flux aproape continuu de vorbire accelerata, cu treceri bruste de la un subiect la altul. Atunci cand fuga de idei este severa, discursul poate deveni dezorganizat, incoerent si deosebit de neplacut pentru individ. Uneori gandurile sunt resimtite atat de amestecate incat individului ii este foarte dificil sa vorbeasca.
- Distractibilitatea se manifesta prin incapacitatea de a selecta stimulii externi irelevanti (imbracamintea medicului, zgomotele si conversatiile de fond, aranjamentul camerei) si impiedica deseori individul care sufera de manie sa sustina o conversatie rationala sau sa respecte instructiunile.
- Cresterea activitatii cu scop consta, deseori, in planificari excesive si participarea Ia activitati multiple, de natura sexuala, profesionala, politica sau religioasa. Frecvent este prezenta cresterea impulsului, fanteziilor si comportamentului sexual. Indivizii aflati in episod maniacal sunt, deseori, deosebit de sociabili (reinnoiesc vechi relatii, apeleaza telefonic sau contacteaza prieteni sau chiar persoane straine) fara sa tina cont de caracterul intruziv, dominant si deranjant al acestor interactiuni. Prezinta adesea agitatie sau neliniste psihomotorie, plimbandu-se cadentat sau sustinand mai multe conversatii simultan. Unii indivizi scriu scrisori, mailuri, mesaje telefonice si folosesc alte forme de comunicare scrisa interminabile, pe diferite teme, adresate prietenilor, persoanelor publice sau mass media.
- Criteriul privind hiperactivitatea poate fi dificil de stabilit la copii; totusi, atunci cand un copil desfasoara mai multe activitati simultan, incepe sa conceapa planuri elaborate si nerealiste, dezvolta preocupari sexuale anterior absente si inadecvate stadiului de dezvoltare (care nu sunt explicate prin abuz sexual sau expunere la materiale sexuale explicite), criteriul poate fi indeplinit pe baza judecatii unui psiholog Bucuresti Sector 5. Este esential sa se determine daca acest comportament reprezinta o schimbare fata de comportamentul obisnuit al copilului; daca este prezent cea mai mare parte a zilei, aproape zilnic pentru o perioada de timp care respecta criteriul de durata; si daca apare in asociere temporala cu alte simptome de manie.
- Dispozitia expansiva, optimismul excesiv, sentimentul de grandoare si judecata alterata conduc deseori la implicarea imprudenta in activitati cum ar fi: petreceri costisitoare, cedarea posesiunilor, sofatul imprudent, investitii necugetate in afaceri si promiscuitate sexuala, care nu sunt caracteristice individului si chiar daca aceste activitati au, cu mare probabilitate, consecinte catastrofale. Individul achizitioneaza multe obiecte care nu ii sunt necesare, fara a avea bani sa le plateasca si, in unele cazuri, le cedeaza altor persoane. Comportamentul sexual se poate manifesta prin infidelitate sau intalniri sexuale fara discernamant cu persoane necunoscute, deseori fara a tine cont de riscul bolilor cu transmitere sexuala sau al consecintelor pentru relatiile interpersonale.
- Episodul maniacal trebuie sa provoace un deficit important in functionarea sociala si profesionala sau poate necesita spitalizare pentru a preveni posibilitatea de auto-vatamare sau vatamarea celorlalti (pierderi financiare, activitati ilegale, pierderea locului de munca, comportament auto-distructiv).
- Simptomele sau sindromul maniacal care pot fi atribuite efectelor fiziologice ale unui drog de abuz (in contextul intoxicatiei cu cocaina sau amfetamine), efectelor adverse ale unor medicamente sau tratamente (steroizi, L-dopa, antidepresive, stimulante) sau ale altor afectiuni medicale nu vor primi diagnosticul de tulburare bipolara I. Totusi, un sindrom maniacal complet constituit, care apare pe parcursul tratamentului (cu medicamente, terapie electroconvulsivanta, fototerapie) sau al consumului de droguri si care persista si dupa ce efectele fiziologice ale substantei inductoare au incetat reprezinta o dovada suficienta pentru diagnosticul de episod maniacal. Se recomanda prudenta astfel incat prezenta unuia sau doua simptome (in special iritabilitate, nervozitate sau agitatie, aparute in urma tratamentului antidepresiv) sa nu fie considerata suficienta pentru diagnosticul unui episod maniacal sau hipomaniacal, si nici ca fiind obligatoriu un indicator al unei diateze de tulburare bipolara.
Elemente asociate care sustin diagnosticul remarcate de psiholog Bucuresti Sector 5
Pe parcursul episodului maniacal, deseori indivizii afectati nu realizeaza ca sunt bolnavi sau ca necesita tratament, si se opun vehement eforturilor unui psiholog Bucuresti Sector 5 de a fi tratati. Indivizii isi schimba frecvent vestimentatia, machiajul si aspectul exterior intr-un stil mai incitant sexual si extravagant. Unii indivizi au impresia ca au mirosul, auzul sau vederea mai ascutite. Episodul maniacal poate fi insotit de participarea Ia jocuri de noroc si comportament antisocial. Unii indivizi pot deveni violenti si ii pot vatama fizic pe ceilalti, iar atunci cand prezinta ideatie deliranta pot deveni agresivi fizic sau pot comite acte suicidare. Consecintele catastrofale ale episodului maniacal (internare non-voluntara, probleme legale, probleme financiare grave) sunt deseori urmarea alterarii capacitatii de judecata, pierderii discernamantului si hiperactivitatii. Dispozitia poate trece rapid catre manie sau depresie. Simptomele depresive pot aparea pe parcursul unui episod maniacal si, daca sunt prezente, dureaza cateva secunde, ore, sau mai rar zile.
Elemente de diagnostic dependente de mediul cultural
Exista informatii reduse cu privire la diferentele culturale specifice care influenteaza modul de manifestare a tulburarii bipolare I. O explicatie posibila pentru acest lucru este faptul ca instrumentele de diagnostic sunt deseori traduse si aplicate in diferite medii culturale fara o validare transculturala.
Elemente de diagnostic dependente de gen
Femeile au o probabilitate mai mare sa prezinte ciclicitate rapida si stari mixte si sa aiba un tipar de comorbiditati diferit de cel al barbatilor, printre care frecventa mai ridicata a tulburarilor de comportament alimentar, pe tot parcusul vietii oservate de psiholog Bucuresti Sector 5. Femeile cu tulburare bipolara I sau II au o probabilitate mai mare sa sufere de simptome depresive comparativ cu barbatii. Acestea au, de asemenea, un risc mai mare pe tot parcursul vietii pentru tulburari ale consumului de alcool comparativ cu barbatii si o probabilitate mult mai ridicata de a asocia acest tip de tulburari decat femeile din populatia generala.
Psihoterapeut / Psiholog Bucuresti Sector 5
Daca informatiile citite in acest articol v-au starnit curiozitatea, v-au inspirat sa schimbati ceva, v-au stimulat sa dezvoltati o parte din voi, v-au provocat sa clarificati un aspect despre propria persoana, va invit sa faceti o programare la Psyra, cabinet individual de psihologie situat in sector 5 Bucuresti, pentru a beneficia de asistenta unui psiholog / psihoterapeut / logoped / consilier vocational. Pentru detalii suplimentare consultati pagina de Servicii.
Prevalenta identificata de psihoterapeut Bucuresti Sector 5 in studii
Prevalenta la 12 luni, estimata pe tot teritoriul Statelor Unite ale Americii, a fost de 0,6% pentru tulburarea bipolara I, conform definitiei prezentate anterior de psihoterapeut Bucuresti Sector 5. Prevalenta la 12 luni pentru aceeasi tulburare, in 11 tari, a fost cuprinsa intre 0,0% si 0,6%. Raportul prevalentei pe tot parcursul vietii intre barbati si femei este de aproximativ 1/1:1.
Psiholog Bucuresti Sector 5 despre debut si evolutie
Varsta medie la debutul primului episod maniacal, hipomaniacal sau depresiv major este de aproximativ 18 ani pentru tulburarea bipolara I, asa cum mentioneaza cercetarile studiate de psiholog Bucuresti Sector 5. Pentru a pune in evidenta acest diagnostic la copii sunt necesare investigatii speciale. Intrucat copiii de aceeasi varsta cronologica se pot afla in diferite stadii de dezvoltare, este dificil de definit cu precizie ce este „normal” sau „asteptat” la un anumit moment al evolutiei. Din acest motiv, fiecare copil trebuie raportat la nivelul sau de baza.
Debutul poate avea loc oricand pe parcursul vietii, chiar si la varsta de 60-70 de ani. Debutul simptomelor maniacale (dezinhibitie sexuala sau sociala) in a doua jumatate a vietii sau la varste avansate trebuie sa atraga atentia asupra patologiei medicale (tulburarea neurocognitiva fronto-temporala) sau a ingestiei ori sevrajului la substante. Peste 90% din indivizii care au prezentat un singur episod maniacal vor prezenta ulterior episoade afective recurente. Aproximativ 60% din episoadele maniacale apar cu putin timp inaintea unui episod depresiv major.
Factori de risc si prognostic
- Factori de mediu. Tulburarea bipolara are o frecventa mai mare in tarile cu venit ridicat comparativ cu cele cu venit redus (1,4% vs. 0,7%). Indivizii care au trecut prin despartire, divort sau sunt vaduvi sufera de aceasta tulburare mai des decat cei casatoriti sau care nu au fost niciodata casatoriti, dar sensul acestei asocieri este neclar pentru orice psihoterapeut Bucuresti Sector 5.
- Factori genetici si fiziologici. Istoricul familial de tulburare bipolara este unul din factorii de risc cei mai puternici si constanti pentru tulburarea bipolara. Riscul este crescut in medie de 10 ori la rudele adulte ale indivizilor cu tulburare bipolara I sau II. Riscul creste cu gradul de rudenie. Schizofrenia si tulburarea bipolara prezinta, cu mare probabilitate, origine genetica comuna, reflectata in co-agregarea familiala a celor doua tulburari, asa cum se gremarca intr-o genograma facuta de psiholog Bucuresti Sector 5.
- Factori care modifica evolutia. Dupa ce un individ prezinta un episod maniacal cu elemente psihotice, episoadele maniacale urmatoare au probabilitate mai mare de a cuprinde astfel de elemente. Recuperarea incompleta intre episoade este mai frecventa atunci cand episodul actual a fost insotit de elemente psihotice incongruente cu dispozitia.
Consecintele tulburarii bipolare I observate de psihoterapeut Bucuresti Sector 5
Desi multi indivizi cu tulburare bipolara revin la nivelul maxim de functionare intre episoade, aproximativ 30% prezinta afectarea severa a functionarii in domeniul profesional, asa cum observa in practica curent orice psihoterapeut Bucuresti Sector 5. Recuperarea functionala se produce substantial mai lent fata de disparitia simptomelor, in special in ceea ce priveste recuperarea profesionala, conducand la un statut socio-economic mai scazut in pofida unui nivel echivalent de educatie comparativ cu populatia generala. Indivizii cu tulburare bipolara I au performante mai reduse la testele cognitive fata de indivizii sanatosi. Disfunctiile cognitive pot contribui la problemele aparute in plan profesional si interpersonal si persista pe toata durata vietii, inclusiv in perioadele de eutimie.
Riscul de suicid pe tot parcursul vietii, la indivizii cu tulburare bipolara, a fost estimat de psiholog Bucuresti Sector 5 ca fiind de cel putin 15 ori mai mare decat in populatia generala. De fapt, tulburarea bipolara contribuie la un sfert din totalul tentativelor de suicid reusite. Istoricul de tentativa de suicid si procentul zilelor in care individul a fost deprimat in ultimul an se asociaza cu un risc mai ridicat pentru o noua tentativa sau pentru reusita suicidului.
Psiholog Bucuresti Sector 5 diferentiaza diagnosticul de cele asemanatoare
O mare provocare cu care orice psihiatru, psihoterapeut sau psiholog Bucuresti Sector 5 se confrunta este identificarea diagnosticului corect, mai atunci cand simptomatologia este asemanatoare cu alte tablouri clinice.
Tulburarea depresiva majora. Tulburarea depresiva majora poate fi insotita si de simptome hipomaniacale si maniacale (cu mai putine simptome sau cu durata mai scurta decat cele prezente in manie sau hipomanie). Daca individul se prezinta in episod depresiv major, acesta trebuie coroborat cu istoricul de episoade maniacale sau hipomaniacale. Faptul ca simptomele de iritabilitate se pot asocia fie cu tulburarea depresiva majora, fie cu tulburarea bipolara, contribuie la complexitatea diagnosticului.
Tulburarea anxioasa generalizata, tulburarea de panica, tulburarea de stres posttraumatic si alte tulburari anxioase. Aceste tulburari trebuie avute in vedere in diagnosticul diferential, fie ca tulburari primare fie, in unele cazuri, ca tulburari comorbide. Este necesar un istoric atent al simptomelor pentru a diferentia tulburarea anxioasa generalizata de tulburarea bipolara, deoarece ruminatiile anxioase pot fi gresit etichetate ca fuga de idei, iar eforturile de a compensa sentimentele anxioase pot fi interpretate drept comportament impulsiv. Similar, simptomele tulburarii de stres posttraumatic trebuie diferentiate de tulburarea bipolara. Pentru acest diagnostic diferential este utila analiza caracterului episodic al simptomelor descrise, precum si identificarea factorilor declansatori ai simptomelor.
Tulburarea bipolara indusa de substante sau medicamente. Tulburarile consumului de substante se pot manifesta prin simptome maniacale induse de substante sau medicamente, care trebuie diferentiate de tulburarea bipolara I; raspunsul simptomelor maniacale induse de substante sau medicamente la medicatia stabilizatoare a dispozitiei nu este obligatoriu un indicator al diagnosticului de tulburare bipolara. Poate exista o suprapunere substantiala a tendintei indivizilor cu tulburare bipolara I catre abuzul de substante, pe parcursul unui episod. Diagnosticul primar de tulburare bipolara I se stabileste numai daca simptomele se mentin si dupa ce substanta respectiva nu a mai fost consumata.
Tulburarea cu deficit de atentie/hiperactivitate. Aceasta tulburare poate fi diagnosticata eronat ca tulburare bipolara, in special la adolescenti si copii. Multe simptome se suprapun cu simptomele din manie: vorbirea rapida, fuga de idei, distractibilitatea si nevoia redusa de somn. „Numaratoarea dubla” a simptomelor, atat pentru ADHD, cat si pentru tulburarea bipolara, poate fi evitata daca medicul clarifica daca simptomul(ele) alcatuiesc un episod distinct.
Tulburarile de personalitate. Tulburarile de personalitate de tipul celei borderline pot prezenta o suprapunere substantiala a simptomelor cu tulburarea bipolara, intrucat labilitatea dispozitiei si impulsivitatea sunt comune ambelor tulburari. Pentru a stabili diagnosticul de tulburare bipolara, simptomele trebuie sa alcatuiasca un episod distinct si sa aiba o intensitate semnificativ crescuta fata de nivelul de baza. Nu trebuie stabilit diagnosticul de tulburare de personalitate pe parcursul unui episod afectiv netratat.
Tulburarile caracterizate prin iritabilitate crescuta. La indivizii care prezinta iritabilitate severa, mai ales la copii si adolescenti, diagnosticul de tulburare bipolara trebuie stabilit cu prudenta si numai la cei care prezinta un episod clar de manie sau hipomanie – cu alte cuvinte, o perioada bine delimitata, cu durata suficienta, pe parcursul careia iritabilitatea a fost evident diferita fata de nivelul de baza al individului si a fost insotita de debutul simptomelor apartinand Criteriului B. Daca la copii iritabilitatea este persistenta si deosebit de severa, este mai potrivit diagnosticul de tulburare afectiva cu dereglare disruptiva. intr- adevar, la copiii evaluati pentru diagnosticul de manie este esential, pentru a-l confirma, ca simptomele sa reprezinte o modificare clara fata de comportamentul caracteristic al copilului.
Psiholog / Psihoterapeut Bucuresti Sector 5
Daca informatiile citite in acest articol v-au starnit curiozitatea, v-au inspirat sa schimbati ceva, v-au stimulat sa dezvoltati o parte din voi, v-au provocat sa clarificati un aspect despre propria persoana, va invit sa faceti o programare la Psyra, cabinet individual de psihologie situat in sector 5 Bucuresti, pentru a beneficia de asistenta unui psiholog / psihoterapeut / logoped / consilier vocational. Pentru mai multe comentarii vizitati contul de LinkedIn.